“Piek aantal meldingen Kinkhoest in gem. Beesel & Nederweert”

Beesel

Het aantal meldingen over de besmettelijke ziekte Kinkhoest is afgelopen halfjaar in de regio Midden/Noord-Limburg gestegen.
In de gemeenten Nederweert en Beesel was zelfs sprake van het naar verhouding grootste aantal meldingen van kinkhoest in Nederland, aldus dagblad de Limburger maandag.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt de meldingen en komt met cijfers. In Nederweert werd omgerekend bij bijna 25 mensen per 10.000 inwoners de ziekte vastgesteld (41 patiënten in totaal), in Beesel bij 23 van de 10.000.

Ook in Weert, Leudal en Roerdalen rapporteerden de huisartsen opmerkelijk veel gevallen van kinkhoest aldus de Limburger. De piek in de regio is bekend bij de GGD Noord- en Midden-Limburg. Een woordvoerder laat weten aan de krant dat hij er geen specifieke verklaring voor heeft. “We informeren de huisartsen om er alert op te zijn, met name bij kleine kinderen”, zegt de woordvoerder.

Kinkhoest:
Kinkhoest is een ziekte van de bovenste luchtwegen gekenmerkt door langdurige, hevige hoestbuien. Zowel kinderen als volwassenen kunnen kinkhoest krijgen. Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella pertussis). Iemand met kinkhoest kan de bacterie overdragen door niezen of hoesten.

Kinkhoest gaat vanzelf over, al duurt het soms maanden. Rust kan ervoor zorgen dat iemand wat minder hoestaanvallen krijgt. Op het moment dat iemand duidelijk kinkhoestbuien heeft, is de meest besmettelijke periode al voorbij. Vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn moeten zo mogelijk uit de buurt blijven van mensen met kinkhoest.

Tummers advertentie

Tagged