Zwemmen in de Maas niet geheel zonder risico

Beesel Nieuws

Rijkswaterstaat en de provincies waarschuwen voor de enorme risico’s die het zwemmen in de grote rivieren met zich meebrengt. Hiermee hoopt men mogelijke ongevallen en sterfgevallen te voorkomen. Bij hoge zomerse temperaturen trekken altijd veel mensen naar de vele strandjes langs de Maas. Veel van de zwemmers zijn zich niet bewust van de mogelijke gevaren.

Gevaren:
Door de plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen.

De scheepvaart maakt het zwemmen gevaarlijk. Vanaf een schip zijn zwemmers niet of nauwelijks te zien. Schepen gaan vaak sneller dan de meeste mensen denken en door de zuiging van de veelal grote vrachtschepen kan een zwemmer naar een schip worden toegetrokken.

De waterbodem bij de oever is soms verraderlijk steil. Ook wanneer het strand bij de rivier geleidelijk lijkt af te lopen, kunnen er onverwacht diepe kuilen voorkomen.

Het is wel mogelijk om veilig te zwemmen bij de aangewezen zwemplaatsen in dode rivierarmen of in de plassen in de uiterwaarden, zoals op de plassen in Roermond. Plaatsen waar mag worden gezwommen en waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd, zijn te herkennen aan het blauwe bord van de provincie. Bij het grindgat in Beesel geldt momenteel een zwemverbod (Rijkelse Bemden).

Verder kan natuurlijk veilig gezwommen worden bij de officiële dagrecreatiegebieden en bij natuurzwembaden. Mocht u de risico’s willen negeren, hou er rekening mee dat er altijd iemand op het droge blijft, zodat hij of zij de hulpdiensten kan alarmeren mocht het onverwachte gebeuren.

Tummers advertentie

Tagged