Limburg krijgt eigen opslag jodiumpillen

Nieuws Overige

Limburg krijgt een eigen opslag van jodiumpillen voor gebruik bij radioactieve besmetting, dat heeft regionale omroep L1 laten weten vrijdag. Ook wordt er snel samen met Belgi√ę wordt geoefend voor mogelijke problemen met de kerncentrale in Tihange.

Binnenkort spreekt minister Maxime Verhagen met de veiligheidsregio Zuid-Limburg over mogelijke extra voorzorgsmaatregelen.

De Belgische centrale ligt op zo’n 45 kilometer ten zuid-westen van Maastricht. De afgelopen jaren zijn er verschillende keren problemen geweest. Op dit moment ligt een van de reactoren stil, omdat er mogelijk problemen zijn met de wand van het reactorvat. Ook zou er al gedurende 6 jaar een lek zijn in de centrale.

De radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrijkomen, kunnen radioactief jodium bevatten. Dit radioactieve jodium wordt na inademing opgenomen in de schildklier. Door tabletten te slikken met niet-radioactief jodium neemt de schildklier minder van het radioactief jodium op. Overigens beschermen de tabletten niet tegen de opname van andere radioactieve stoffen.

Tummers advertentie