Veel vragen bij GGD over Hantavirus

Gem. Beesel Regio Roermond Regio Venlo

Het team infectieziektebestrijding van de GGD Limburg- Noord krijgt veel vragen over het hantavirus in de VS.

Wat is er aan de hand?
Sinds juni zijn zes mensen ernstig ziek geworden door een hantavirusinfectie tijdens een verblijf in het Yosemite National Park in de VS. Twee van de zes mensen zijn overleden. Zij hebben allemaal overnacht in een ‘Signature Tent Cabin’  in Curry Village. Vermoed wordt dat zij daar besmet zijn. Het park heeft deze zogenaamde tent cabines inmiddels gesloten.

Wat zijn de klachten van dit hantavirus?
Niet iedereen die besmet raakt met het hantavirus krijgt klachten. Als men klachten krijgt is dit meestal na 2 tot 4 weken. Eerst ontstaan griepachtige verschijnselen (koorts, hoofdpijn, spierpijn, malaise, hoesten en ook misselijkheid, braken en buikpijn). Na een paar dagen tot een week kan dit overgaan in ernstige longklachten, waarbij behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk kan zijn. Het is belangrijk om tijdig een arts in te schakelen. In ernstige gevallen bestaat er een kans op overlijden.

Ik ben in het Yosemite National park geweest, wat moet ik doen?
Alle bezoekers die sinds 10 juni in deze Signature Tent Cabines verbleven worden geadviseerd om bij klachten een huisarts te raadplegen. Onder deze bezoekers bevinden zich 54 Nederlanders.

Personen die Yosemite National Park hebben bezocht maar niet hebben overnacht in deze specifieke Signature Tent Cabins lopen geen verhoogd risico op het hantavirus.

Het RIVM heeft alle GGD’en geïnformeerd over deze uitbraak. Mensen die in het park verbleven en meer vragen hebben kunnen contact opnemen met het team infectieziektebestrijding van de GGD Limburg- Noord, tel: 088-1191245 of mail naar: [email protected]

Tummers advertentie