Doortocht Duchenne Heroes op 14 september a.s.

Gem. Beesel Sport

In de periode 9 tot en met 15 september rijden de Duchenne Heroes een mountainbiketocht van Luxemburg naar Nijmegen. Op vrijdag 14 september passeren de fietsers de gemeente Beesel bij grensovergang de Witte Stein. Aan de fietstocht neemt ook een team uit Reuver deel, de Tijs Trappers.

Ziekte van Duchenne
Via de mountainbiketocht vragen de fietsers aandacht voor de ziekte van Duchenne. Bij de spierziekte Duchenne spierdystrofie worden door een genfout de spieren langzaam afgebroken. Deze ziekte komt vooral voor bij jongens. Als peuter kunnen zij fysiek niet meekomen; rond hun twaalfde kunnen ze vaak niet meer lopen. De spierkracht blijft afnemen tot dat ze vrijwel niets meer zelfstandig kunnen doen: niet eten, geen bladzijde meer kunnen omslaan en zich niet meer kunnen aankleden. Mensen met de ziekte van Duchenne hebben een beperkte levensverwachting. Doordat de hartspier wordt aangetast worden de jongens niet ouder dan dertig jaar. Door deelname aan de mountainbike tocht wordt geld ingezameld. Met dit geld financiert men verder onderzoek naar de ziekte van Duchene.

Zeven dagen biken
De 7de editie van de Duchenne Heroes start op zondag 9 september. Zeven dagen zitten de 330 renners op hun bike. Dagelijks legt men zo’n 70 tot 100 kilometer af. De tocht start in Luxemburg, in het plaatsje Wiltz. Via de Belgische Ardennen en een klein stukje Duitsland arriveren de renners in Zuid-Limburg. Vervolgens fietst men langs de oostgrens van onze provincie naar het noorden. Op zaterdag 15 september komt het peloton over de finish in Nijmegen. Tijdens de voorlaatste etappe passeren de renners de gemeente Beesel, bij grensovergang de Witte Stein.

Tijs Trappers
In het peloton fietst ook een team uit Reuver mee, de Tijs Trappers. Het team bestaat uit Roy Peeters, Luc Smeets, Henk Berkhout en Martijn Vervaet. De renners worden ondersteund door Francy Peeters en Joost van Bree. Het team ontleent zijn naam aan Tijs, een jongen die de ziekte van Duchenne heeft. Tijs zit in groep 2 van OJBS De Triolier. Ook de school zet zich in voor de bestrijding van Duchenne. Op 6 september 2012 organiseerde de school een sponsorloop. Henk Berkhout, directeur van de school fietst mee met de Tijs Trappers. Daarom worden op vrijdag 14 september de Tijs Trappers hartstochtelijk toegejuicht door de leerlingen van de school aan de grens. Bij het checkpoint heet burgemeester Petra Dassen-Housen de Tijs Trappers welkom en overhandigt de Triolier hun een cheque van de sponsorloop.

Tummers advertentie