Burgemeester Dassen nodigt Rutte en Samson uit

Gem. Beesel Nieuws

De gemeente Beesel heeft Mark Rutte en Diederik Samsom in een brief uitgenodigd om met de Beeselse bevolking te komen praten over hun plan in het regeerakkoord om op termijn alle gemeenten met minder dan 100.000 inwoners op te heffen. Dat voornemen heeft tot grote verbazing bij het gemeentebestuur en verontruste reacties onder de inwoners geleid.

Burgemeester Petra Dassen-Housen: “We willen dat Rutte en Samsom komen praten met onze burgers, zodat ze zelf de lokale werkelijkheid ervaren”.

De burgemeester en haar wethouders vragen Rutte en Samsom in de brief om de discussie met de Beeselse bevolking aan te gaan, vóórdat de nieuwe regeerplannen verder worden uitgewerkt. “Ik roep hen op om met onze inwoners te praten. Ze kunnen dan zelf ervaren hoe het is om te wonen in een gemeente waar het bestuur dagelijks zichtbaar aanwezig is, waar de deur altijd open staat en waar de inwoners actief betrokken zijn bij alles wat de gemeente aangaat. Beesel is gewoon anders en doet het gewoon anders. Maar alles wat we doen, doen we voor de burger”, zo benadrukt de burgemeester.

De gemeente Beesel is een zelfstandige gemeente met bijna 13.800 inwoners. Op allerlei fronten doet Beesel het uitstekend. Zo is de belastingdruk in Beesel de laagste van heel Limburg. In het recente klanttevredenheidsonderzoek scoort Beesel zelfs als één van de beste in heel Nederland.

Het college van burgemeester en wethouders van Beesel houdt Rutte en Samsom in de brief dan ook voor dat niet de macht van het getal, maar de kracht van kwaliteit leidend moet zijn als het gaat om de omvang van gemeenten. “De waardering van de inwoners van Beesel voor hun samenleving is hier voelbaar. We preken dan ook beslist niet voor eigen parochie. De wens van de bevolking is voor ons het uitgangspunt. Zij bepalen zelf wat goed voor hen is”.

Beesel beschikt over voldoende kwaliteit en bestuurskracht, zo laat de gemeente de partijleiders van de VVD en de PvdA in de brief weten. “Opschaling is dan ook niet de oplossing, samenwerken wel. Dat wordt in de regio Venlo indringend en goed opgepakt. Dat is onze werkelijkheid en die staat haaks op de Haagse werkelijkheid”, aldus het college in de brief.

Het gevoel leeft in Limburg dat Rutte en Samsom het herindelingsspook weer van stal hebben gehaald met hun streven in 2025 alleen nog maar gemeenten in ons land te hebben met meer dan 100.000 inwoners. “Hierdoor creëren zij een land waarin geen plaats meer is voor kleine zelfstandige en bestuurskrachtige gemeenten, gemeenten waarin de mensen zich echt thuis voelen”, zo concludeert het college van burgemeester en wethouders.

Discusieer mee op ons forum via forum.ruiver.nl of klik hier.

Tummers advertentie

Tagged