Het Draaksteken komt met eigen boek

Beesel Events

Op vrijdag 14 december aanstaande presenteert het Draaksteken vol trots een uniek boek over dit zevenjaarlijkse openluchtspektakel. Onder de titel “Sint Joris leeft voort in Beesel” wordt aan de hand van talloze (oude) foto’s, fraaie anekdotes en interviews met deelnemers en vrijwilligers het Draaksteken, op unieke wijze belicht. Daarnaast wordt op deze dag bekend of het Draaksteken als traditie wordt opgenomen op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Erfgoed. Dit komt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed zelf bekendmaken.

 

Kleurrijke historie
Tijdens deze avond zal in boekvorm het heden en verleden van dit traditionele theaterstuk officieel worden gepresenteerd aan het publiek. De rijke historie van het spel passeert de revue in de boek. Schrijfster Sanne Verdonck heeft speciaal voor het boek tal van vrijwilligers voor en achter de schermen geïnterviewd. De persoonlijke verhalen worden prachtig ondersteund door ontelbare foto’s van dit folkloristische openluchtspektakel, dat de evolutie van het Draaksteken door de jaren heen vormgeeft. Van een draak gedragen door één man tot aan een meterslang gemotoriseerd sterk staaltje techniek.

 

Generatie op generatie in het pittoreske dorpje Beesel groeit op met het verhaal over de strijd tussen Sint Joris en de Draak. Met dit boek geeft de schrijfster op unieke wijze weer hoe het in de hele gemeenschap vanaf geboorte leeft in de ban van de draak. Achter de schermen zijn vrijwilligers al sinds jaar en dag druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende uitvoering. In de zomer 2016 ontwaakt het beest weer uit zijn zeven jaarlijkse slaap. In het boek wordt op prachtige wijze geïllustreerd, waar een klein dorp groot in is.

 

Immateriële Erfgoedlijst
Tijdens deze avond zal door directeur Ineke Stroucken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed bekend worden gemaakt of het Draaksteken als culturele traditie zal worden opgenomen op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Erfgoed. Een afvaardiging van het bestuur van het Draaksteken presenteerde zich op 13 oktober in Utrecht aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, die namens de Nederlandse overheid en de UNCESO is aangewezen om deze lijst op te stellen.

Een van de voorwaarden die het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed stelt is dat de tradities of rituelen een historische dimensie hebben. Het Draaksteken past prima in het rijtje van typisch Nederlands erfgoed, met tradities en rituelen zoals beschuit met muisjes, erwtensoep, bloemencorso en natuurlijk Sinterklaas.

Immaterieel erfgoed is een selectie van tradities die mensen zo belangrijk vinden dat ze niet willen dat ze verloren gaan. Daarom doen ze er moeite voor om ze door te geven aan volgende generaties. Immaterieel erfgoed heeft te maken met het heden, het verleden en de toekomst. Nederland participeert sinds begin september mee met de UNESCO conventie ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed.


Iedereen is welkom

Belangstellenden zijn vanaf 20.30 uur van harte welkom om deze presentatie van “Sint Joris leeft voort in Beesel” bij te wonen in Herberg de Bongerd te Beesel. Naast de officiële presentatie is het voor het publiek ook mogelijk om deze avond het boek te kopen voor de speciale prijs van slechts € 12,40 per stuk. Daarna is het boek alleen nog maar te koop voor € 14,90. Een volkstraditie over de strijd tussen goed en kwaad, prachtig beschreven in een levendig en kleurrijk boek. Pure cultuur, die als inleiding naar het Draaksteken in 2016 niet

Tummers advertentie

Tagged