Sterrenregen donderdagnacht waarschijnlijk goed te zien

Overige

In de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 december zijn talloze vallende sterren goed te zien in Nederland. De aarde passeert die nacht de meteorenzwerm Geminiden. De zwerm is afkomstig van een wolk gruis en stof van Phaeton, een uitgedoofde komeet.

De sterrenregen is overigens niks nieuws, maar de stralende hemellichamen verscholen zich voorgaande jaren vaak achter ‘storend maanlicht’. Van dat laatste is, volgens de Werkgroep Meteoren, dit jaar geen sprake.

Wie in de nacht van donderdag op vrijdag op een donkere plek buiten de bebouwde kom gaat staan, kan bij een heldere hemel wel 100 meteoren per uur zien. “De meeste meteoren verschijnen na middernacht, maar ook voor middernacht is het zeker de moeite waard om te kijken”, aldus de werkgroep.

Tummers advertentie

Tagged