Draaksteken op nationale traditielijst

Gem. Beesel Nieuws

Het Draaksteken in Beesel wordt als zesde toegevoegd aan de nationale lijst met tradities die moeten worden beschermd. Directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur maakte dat vrijdag bekend. Het Draaksteken is van oorsprong een middeleeuws volksspel waarin de legende van Sint Joris en de draak wordt uitgebeeld. De traditie in het Limburgse dorp wordt eens in de 7 jaar georganiseerd, maar dan staat ook heel Beesel op zijn kop, aldus Strouken.

De oudst bekende vermelding van het Draaksteken in Beesel dateert uit 1736. In de loop van de negentiende en twintigste eeuw kreeg het zijn huidige vorm, als een enorme happening die eens in de zeven jaar wordt gevierd. Plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed is erkenning voor de betreffende traditie.

Het opstellen van een Nationale Inventaris was een van de vereisten die voortvloeide uit de UNESCO-conventie van het Immaterieel Erfgoed, die Nederland dit jaar ratificeerde. De Nationale Inventaris wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Traditie
Het Draaksteken is officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een bijzondere erkenning voor dit openluchtspektakel, dat hiermee tevens als eerste Limburgse traditie is opgenomen op de erfgoedlijst. Een feestelijke gebeurtenis die de presentatie van het door Sanne Verdonck geschreven boek “Draaksteken “Sint Joris leeft voort in Beesel” afgelopen vrijdagavond een extra glans gaf. Sanne heeft speciaal voor het boek tal van vrijwilligers voor en achter de schermen geïnterviewd. De persoonlijke verhalen worden prachtig ondersteund door ontelbare foto’s van dit folkloristische openluchtspektakel, dat de evolutie van het Draaksteken door de jaren heen vormgeeft. Van een draak gedragen door één man tot aan een meterslang gemotoriseerd sterk staaltje techniek.

Nadat de officiële presentatie van het boek was geweest kreeg een aantal bijzondere personen, verenigingen en instanties een exemplaar uitgereikt. Zo kreeg burgemeester Dassen een exemplaar namens de gemeenschap in Beesel en werd aan Sint Joris een boek overhandigd als symbolische vertegenwoordiger van alle vrijwilligers voor en achter de schermen.

De volledige bekendmaking zien? Klik hier.

[embedplusvideo height=”388″ width=”640″ standard=”http://www.youtube.com/v/-wNlJVeFToY?fs=1″ vars=”ytid=-wNlJVeFToY&width=640&height=388&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3692″ /]

Tummers advertentie

Tagged