Maas, hoogwater

Waterschappen alert op Maas

Gem. Beesel Regio Peel en Maas Regio Roermond Regio Venlo

Rijkswaterstaat en de Limburgse Waterschappen staan stand-by met schotten en demontabele dijken klaar, om indien nodig op te bouwen.  Hoewel het waterpeil nog nergens kritiek is, bereiden de waterschappen zich wel voor. De waterafvoer schommelde woensdagochtend bij Sint Pieter in Maastricht tussen de 1000 en 1100 kubieke meter per seconde. Bij een afvoer van 1500 kuub per seconde is er sprake van hoog water. Dat wordt mogelijk vrijdag verwacht aldus Rijkswaterstaat.

In het stroomgebied van de Maas is sinds dinsdag meer dan 10 mm neerslag gevallen. Voor woensdag en donderdag komt er nog een redelijke hoeveelheid neerslag bij. In de Maas zijn een aantal stuwen opengezet om het water sneller te laten doorstromen. ”Als het waterpeil tot veel hogere waarden stijgt, treden allerlei protocollen in werking. We monitoren 24 uur per dag. Bovendien houden waterschappen, provincie en gemeenten de waterhoogte ook in de gaten” aldus Rijkswaterstaat.

Nieuwjaarsduik
Over de nieuwjaarsduik in Kessel is nog weinig bekend. Met een hoge waterstand is het gevaarlijk om nieuwjaarsdag (dinsdag) er in te springen. De organisatie heeft nog niets officieel laten weten.

Maaskade overstroomd
De Maaskade in Kessel is overstroomd door de huidige waterstand. “Mensen worden gewaarschuwd niet te dicht bij het water te wandelen of de hond uit te laten” aldus omroep Peel & Maas. Door de sterke stroming bestaat het gevaar meegesleurd te worden bij te water raken. Het veerpont Kessel-Beesel is maandag uit de vaart genomen vanwege het hoge water van de Maas. Mogelijk dat het pont vrijdag weer in dienst gaat.

 

Tummers advertentie

Tagged