EenVandaag: Meerderheid tegen fusie provincies

Gem. Beesel Overige

Een grote meerderheid van de Limburgers, 66 procent, is tegen een fusie met andere provincies. Dat blijkt uit onderzoek door EenVandaag. Het tv-programma vroeg in een enquête naar de mening over de kabinetsplannen om provincies samen te voegen.

De Limburgers die reageerden vrezen dat de identiteit van de provincie na een fusie verloren gaat, ze vinden de cultuurverschillen te groot. Ook de fusie van gemeentes stuit op veel verzet. Zo lieten burgemeesters en wethouders weten op Twitter na het aannemen van het coalitie akkoord. De gemeente Beesel nodigde de Mark Rutte en Diederik uit voor een gesprek. Echter zonder succes,

Het gevoel leeft in Limburg dat Rutte en Samsom het herindelingsspook weer van stal hebben gehaald met hun streven in 2025 alleen nog maar gemeenten in ons land te hebben met meer dan 100.000 inwoners. “Hierdoor creëren zij een land waarin geen plaats meer is voor kleine zelfstandige en bestuurskrachtige gemeenten, gemeenten waarin de mensen zich echt thuis voelen”, zo concludeert het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel.

EenVandaag vroeg ook met welke provincie men zou willen fuseren als het echt niet anders kan. Bijna 60 procent van de Limburgers koos in dat geval voor Noord-Brabant. Meer dan 40 procent van de Brabanders koos voor een fusie met Limburg.

Tummers advertentie

Tagged