Venlose politicus in Down Under niet zonder risico

Regio Venlo

De Venlose politicus Geert Wilders die momenteel in Australië is, hangt vervolging boven het hoofd als hij in zijn toespraken over de schreef gaat en wetten tegen religieuze haatzaaierij overtreedt. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Multiculturele Commissie van de deelstaat Victoria aan de vooravond van de eerste lezing van de PVV-voorman.

“Hij heeft recht op zijn mening, zoals iedereen in Australië. Maar hij moet heel voorzichtig zijn dat hij niet voorbij het punt gaat waarop het een overtreding wordt van de wet van dit land, van de verwachtingen en van wat we hier in Australië waarderen”, aldus voorzitter Chin Tan in The Daily Telegraph van maandag. “In het geval dat hij iets zegt of op een bepaalde manier brengt wat juridische consequenties heeft, ben ik er zeker van dat iemand of de politie dit oppakt.

Het belasteren van groepen op grond van hun waarden en waar ze in geloven zorgt voor tweespalt” en is volgens Chin Tan een vorm van aanzetten tot haat.

Minister van Multiculturele Zaken en Burgerschap van de deelstaat Victoria, Nick Kotsiras, zegt dat zijn departement de uitspraken van Wilders niet tegen het licht zal houden. Wel zal de commissie gelijke behandeling en mensenrechten zich buigen over eventuele klachten. “Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar met vrijheid komt verantwoordelijkheid”, aldus de bewindsman.

Inhoudelijk is hij het niet eens met Wilders. “Hij heeft ongelijk, hij is slecht geïnformeerd, hij zou met mensen moeten spreken op individueel niveau om uit te vinden hoe alle religies samen kunnen werken in vrede en harmonie.” Kotsiras verbaast zich over het bezoek. “Ik vind het verwonderlijk dat iemand 16.000 kilometer reist om ons te vertellen wat hij en zijn partij verkeerd hebben gedaan in zijn eigen land”.

Wilders is in de komende dagen onder meer te gast in Melbourne, Perth en Sidney waar hij zal spreken over vrijheid, de Islam en de westerse wereld.

Tummers advertentie

Tagged