Groot heischip plaatst aanmeerpalen in Maas

Regio Venlo

Met een van de grootst zelfvarende heischepen van Nederland worden de komende weken aanmeerpalen in de Maas geplaatst. Het schip heeft een 300 ton wegende heikraan aan boord die in staat is om stalen palen met een gewicht van meer dan 100 ton in de Maasbodem aan te brengen. De meerpalen dienen als extra overnachtingsplaatsen voor schepen op de Maasroute. De Westerschelde gaat meerpalen plaatsen bij de stuw in Belfeld en Sambeek.

Het heischip Westerschelde beweegt op eigen stuwkracht voort en heeft de kapitein zelf aan boord. Er is dus geen duw- of sleepboot nodig. Door te heien vanaf het water, hoeven wegen en fietspaden niet worden afgezet. Voor de scheepvaart is er geen beperking van de snelheid of stremming. Wel dient men rekening te houden met golfslag.

Rijkswaterstaat voldoet hiermee aan de wens van schippers om ze locaties aan te bieden waar ze rust kunnen nemen. Omdat schepen eerder kunnen afmeren wordt de veiligheid op de vaarroute vergroot.

Tummers advertentie

Tagged