Plaquette voor twee verzetshelden

Regio Roermond

Op het kerkhof aan de Bosstraat in Swalmen wordt een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan twee verzetshelden uit die plaats, dat heeft L1 donderdag laten weten. De gedenkplaats voor Octave Lebon en zijn vrouw Georgette wordt op 4 mei onthuld.

Lebon, geboren in Belgiƫ, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld in het over de grens smokkelen van honderden krijgsgevangenen en enkele neergeschoten piloten. Hij deed dit met een klein groepje helpers, onder wie zijn vrouw Georgette.

In 1944 ontkwam hij op het nippertje aan arrestatie en dook hij onder. Door Georgette te martelen trachtte de Gestapo vergeefs achter het onderduikadres van Octave Lebon te komen. Lebon overleed in 1975. Zijn vrouw eind jaren negentig.

Tummers advertentie