Onrust over gevaarlijk stoffen over het spoor

Gem. Beesel Nieuws Overige Regio Roermond Regio Venlo

Na het treindrama in België is er onrust ontstaan over de veiligheid van goederenvervoer over het spoor. De Stadspartij Sittard-Geleen heeft opnieuw vragen gesteld aan de gemeente over het vervoer per spoor van gevaarlijke stoffen door de stad aldus L1.

In Midden/Noord-Limburg rijden dagelijks honderden wagons met gevaarlijke stoffen door de kernen van Roermond, Reuver, Tegelen, Venlo. Voornamelijk gaat het om transport van en naar het chemie terrein Chemelot bij Sittard en Geleen.

Giftige stof
Acrylonitril wordt voornamelijk gebruikt als monomeer voor de productie van synthetische polymeren, zoals nylon en synthetisch rubber. Ook wordt het gebruikt bij de productie van lijm, antioxidanten, emulgatoren en als oplosmiddel. Acrylonitril is sterk ontvlambaar, bijvoorbeeld met een vonk, of na contact met sommige oxidanten. Het materiaal is uiterst giftig.

Maaslijn
Over de Maaslijn tussen Venlo en Roermond rijden dagelijks tientallen wagons met vergelijkbare gevaarlijke stoffen als Acrylonitril. Een overzicht van alle gevaarlijke stoffen die jaarlijks over de Maaslijn vervoerd worden is niet bekend.

Treinramp Schellebelle (België)
Het treinongeluk in Belgie gebeurde in het Vlaamse Schellebelle. Het drama heeft aan twee mensen het leven gekost. Veertien mensen zijn gewond geraakt. Het zijn omwonenden van het spoor volgens Vlaamse media. In de vroege zaterdagochtend ontploften enkele wagons, nadat zes wagons van de goederentrein waren ontspoord. In de wagons zat de giftige stof acrylnitryl. Het ongeval zou vermoedelijk zijn veroorzaakt door een defecte wissel. Het officiële onderzoek moet nog beginnen, dat kan mogelijk pas begin komende week. De autoriteiten in België evacueerden alle bewoners van de huizen in een straal van 500 meter rond de plaats van het ongeluk. Van de huizen in een straal van 500 tot 1000 meter moesten de bewoners hun ramen en deuren gesloten houden. Volgens de Vlaamse media komen de slachtoffers uit die zone.

[embedplusvideo height=”380″ width=”640″ standard=”http://www.youtube.com/v/EXzxedzRt-c?fs=1″ vars=”ytid=EXzxedzRt-c&width=640&height=380&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep7223″ /]


 

Tummers advertentie

Tagged