Lente 2013: Koud

Overige

Meteorologisch duurt te lente van maart tot en met mei. Volgens het KNMI weerstation op de luchthaven bij Beek wordt dit de koudste lente sinds 1984. De koudste lente blijft het jaar 1962, andere lentes zoals het jaar 1955, 1958, 1970 en 1984 waren ietsje kouder dan dit jaar. Deze vijf koude lentes werden gevolgd door een koele zomer. Toch wil dit niet zeggen dat we een slechte zomer krijgen volgens verschillende weervoorspellers. Uit een analyse van Weeronline.nl blijkt dat er na een koude lente evenveel koudere als warmere zomers zijn geweest.

De oorzaak van deze koude lente komt door de wind uit de oosthoek, waarmee de koude lucht uit Oost-Europa werd aangevoerd. De oostelijke stroming werd in stand gehouden door een zeer krachtig hogedrukgebied van Groenland naar Siberi√ę en lagedruk boven Europa. De temperatuur van het zeewater blijft hierdoor achter en kan een mogelijk gevolg zijn van een koele zomer. Alleen een langdurige hogedrukblokkade en een warme landwind kan voor een warme zomer zorgen.

 Aantal feiten:

  • Gemiddeld is de middagtemperatuur 8-9 graden minder dan normaal
  • Extreem minder zonuren in de maand mei (ongeveer 40 uur)
  • 6-7 minder warme dagen in de lentemaanden
  • Minder neerslag dan gemiddeld

Voor het actuele weer kan men kijken op weerstation.ruiver.nl, voor mobiele gebruikers is het weerstation.ruiver.nl/mobiel

Tummers advertentie

Tagged