Speelomgeving voor kinderen vaak saai ingericht

Gem. Beesel Regio Peel en Maas Regio Roermond Regio Venlo

Meer dan de helft van de kinderen in Nederland is te motiveren om vaker buiten te spelen als hun buurt minder saai zou zijn. Bijna de helft van de kinderen zegt dat zij minder tv zouden kijken en computerspelletjes zouden doen als hun directe speelomgeving minder saai is. Dit blijkt uit het opinieonderzoek van TNS NIPO in opdracht van Jantje Beton. Jantje Beton roept gemeenten op om buurten kind- en speelvriendelijker in te richten en kinderen zelf daarbij te betrekken. Dat is hard nodig want meer dan een op de vijf kinderen speelt in hun vrije tijd niet of slechts eenmaal per vrij week buiten. Vooral in (sterk) stedelijk gebied is de situatie nijpend.

Speelomgeving te saai ingericht
Ruim 80 procent van alle kinderen in basisschoolleeftijd wordt vrolijk en blij van buitenspelen. Vooral kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 geven aan dat buitenspelen ze ook sterk en gezond maakt. Toch speelt een vijfde van de kinderen minder vaak vrij buiten dan ze zouden willen. Evenveel kinderen speelt in hun vrije tijd helemaal niet of slechts eenmaal per week buiten.
Vier op de tien kinderen vindt de speelomgeving in de eigen buurt (stoepen, pleintjes en speelplekken) saai. Dit geldt vooral voor kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar en kinderen die wonen in (sterk) stedelijk gebied. Van de kinderen die opgroeien in een stedelijke omgeving speelt één op de vier in hun vrije tijd zelfs nooit of slechts eenmaal per week vrij buiten.

Kinderen willen avontuurlijk buitenspelen en meedenken
Kinderen spelen graag buiten en zijn te motiveren om dat vaker te doen. Om het buitenspelen leuker te maken, willen kinderen graag een meer spannende speelomgeving. Favoriete speelplekken zijn de natuur, een schoolplein of grasveld. Ze houden vooral van avontuurlijke en niet-voorgeprogrammeerde spelletjes. Helaas is hun buurt voor de avontuurlijke spellen die ze graag doen zoals klauteren, klimmen en hutten bouwen, minder geschikt. Voor driekwart van de kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar zou het buitenspelen leuker worden wanneer hun leeftijdsgroep meer mogelijkheden wordt geboden. Kinderen willen graag met hun gemeente meedenken en praten over het leuker maken van buitenspelen in hun eigen buurt. Zij worden hiervoor echter nauwelijks gevraagd.

Spannende inrichting buurt stimuleert buitenspelen
Rob van Gaal, directeur Jantje Beton: “Het positieve aan dit onderzoek is dat ruim de helft van de kinderen wel degelijk te motiveren is om vaker buiten te spelen als hun omgeving genoeg uitdaging en afwisseling biedt. Dat is een belangrijk gegeven in de strijd tegen bewegingsinactiviteit onder kinderen; buitenspelen houdt kinderen spelenderwijs in beweging.” Daarom roept Jantje Beton gemeenten op om buurten kind- en speelvriendelijker in te richten en kinderen zelf daarbij te betrekken. Rob van Gaal: “Kinderen weten als geen ander wat buitenspelen zo leuk maakt. Een geïsoleerde speelplek met alleen een glijbaantje daagt kinderen te weinig uit. Jantje Beton wil gemeenten laten zien dat er door het toevoegen van eenvoudige speelelementen aan een bebouwde omgeving kinderen al sneller met meer plezier gaan spelen. En dat hoeft niet per definitie veel geld te kosten.

Tummers advertentie