Steeds meer valsgeld in omloop

Nieuws Overige

De laatste tijd zijn er in de regio steeds meer meldingen van vals geld. Ook in Reuver is er sinds afgelopen weekend vals geld in omloop gevonden. Voornamelijk gaat het om de biljetten van €50. De briefjes van €50 zijn op het eerste gezicht niet te onderscheiden van echt geld omdat ze een zilverkleurig hologram hebben. Wel ontbreekt het watermerk en de zilverkleurige streep die dwars over het briefje gaat.

Alleen al in de laatste maanden hebben vele bedrijven in Limburg al honderden nepbriefjes van €50 onderschept. De meeste gedeputeerden zijn horecagelegenheden. Horeca gelegenheden zijn namelijk niet altijd in staat om geld te controleren op echtheid.

Controleer doe je zo
Het controleren op echtheid van de biljetten is heel eenvoudig.

1: Het water merk controleren. Houd het biljet tegen het licht aan. Er wordt dan een gebouw en waardecijfer zichtbaar.
2: Inkt is voelbaar. Ga met een vinger over het biljet en voel dat er op bepaalde plekken een verhoging is.
3: Het streephologram controleren. Kijk naar het hologram en buig het briefje of er een regenboogeffect te zien is van verschillende kleuren die inelkaar overlopen. In het hologram staat het Euro teken en de waarde.
** Biljetten van €50, €100 €200 en €500 hebben een vierkant hologram in plaats van een streephologram.

4: Veiligheidsdraad. Houd het biljet in het licht en zie ongeveer in het midden een veiligheidsdraad lopen. Het heeft een zilver-achtige kleur.
5: Glanzende gouden band. Aan de achterzijde van het biljet is een glanzende band aanwezig waarop het Euro teken staat vermeld met de waarde.
** Dit geldt alleen voor de biljetten van €5, €10 en €20

Tevens kan er gebruik gemaakt worden van infrarooddetector, UV-lamp of detectieapparatuur. Detectieapparatuur is zeker aan te raden in de horeca omdat het een zeer snelle en betrouwbare methode is om geld te controleren op echtheid.

Landelijk een stijging van 50%
Landelijk neemt het vals geld ook toe. In het eerste half jaar zijn er ongeveer 20.000 valse biljetten onderschept, dit is een stijging van 50% ten opzichte van het vorige jaar. De Nederlandsche bank heeft laten weten dat het voornamelijk gaat over de biljetten van €20 en €50.

Nieuwe biljetten
Begin het jaar 2013 werd het briefje van €5 onder handen genomen en kreeg het een nieuw ontwerp. In 2014 zal €10 biljet een ander design krijgen. Geleidelijk worden alle biljetten vervangen. De vernieuwde biljetten krijgen andere echtheidskenmerken, om het vervalsers nog lastiger te maken.

Tummers advertentie