“Europees actieplan voor controle fonteinen”

Nieuws Overige Reuver

De PvdA wil een Europees actieplan voor een betere controle van water in fonteinen en waterspeelplaatsen. Het verkoelende water blijkt nog altijd een broeinest van micro-organismen. “Het water wordt nauwelijks gecontroleerd. Maar water dat uitnodigt tot verkoeling moet niet tot misselijkheid en ziekten leiden” aldus PvdA-EuroparlementariĆ«r Judith Merkies maandag in een verklaring.

Op de markt in Reuver staan ook enkele fonteinen, de gemeente heeft laten weten dat die voor 99,9% veilig zijn. Zo is de installatie uitgevoerd met een aantal filters zoals een uv-filter. Vrijwel alle bacteriƫn die in het water zouden kunnen zitten worden er uit gehaald. Maandelijks controleert de fabrikant van het bedrijf de filters en vervangt ze als dat nodig is. Ondanks alle filters is er een kans van 0,01% dat er een bacterie ooit tussen de controles door glipt.

Zwemwater in Nederland wordt in de zomer verschillende keren gecontroleerd op tal van criteria. Volgens Merkies zou daar fonteinen, grachten en waterspeelplaatsen daar ook onder gaan vallen omdat ook daar mens en dier mee in contact komt.

De kans dat iemand besmet raakt is zeer klein omdat een legionellabesmetting niet heel vaak voorkomt (in Nederland zo’n 40 keer per jaar, meestal opgelopen in het buitenland) worden de symptomen niet altijd direct herkend.

Tummers advertentie