Komende dagen weer warm

Overige

Om er achter te komen dat het warm is hoeft u dit artikel niet te lezen, het is namelijk buiten warm, erg warm. En dat zal volgens Nederlandse meteorologen ook zo komende dagen blijven. Na de hittegolf van vorige week is er kans dat er nog een tweede hittegolf de geschiedenisboeken in gaat.

Vrijdag en zaterdag liggen de temperaturen over de 30 graden. Daarbij is de luchtvochtigheid tamelijk hoog, waardoor het daar drukkend warm wordt. Vrijdagavond is er kans op een onweersbui. De nacht temperatuur voor komende dagen ligt rond de 20 graden.

Weggebruikers doen er goed aan kinderen en huisdieren uit de volle zon te houden door bijvoorbeeld het achterzijraam af te schermen. Ook een natte doek en extra eten en drinken zijn volgens de ANWB geen overbodige luxe. Verder zijn extra pauzes raadzaam en mogen geen mensen of dieren worden achtergelaten in een afgesloten auto.

UV-Index
De UV-index voor komende dagen is ook hoog, relatief weinig bewolking zorgt er voor dat de huis snel kan verbranden. Volgens het KNMI kan er tot en met dinsdag de huid tussen de 25 en 10 minuten verbranden. Vaak en goed insmeren is een optie om te kunnen genieten van het weer zonder te verbranden.

Evenementen
Op verschillende evenementen in de regio wordt rekening gehouden met de hitte. Zo wordt op Solar in Roermond gratis water uitgedeeld aan de bezoekers. Bij het Zomerparkfeest in Venlo zijn extra watertap-punten beschikbaar. Ook is de ouderenmiddag te komen vervallen door de hitte, er is een alternatief programma gemaakt.

Smog
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert vrijdag zware lichamelijke inspanning te vermijden. Het grootste deel van Nederland krijgt vrijdag te maken met matige smog. Hier en daar kan de smogconcentratie ernstig zijn. Smog ontstaat door een hoge ozonconcentratie in de lucht. Zo’n hoge concentratie is het gevolg van zon, luchtverontreiniging en weinig wind. In de namiddag en vroege avond is de ozonconcentratie het hoogst. Het RIVM raadt mensen aan om in deze uren binnen te blijven en zeker niet buiten te gaan sporten.

Tummers advertentie