Ook mineraalwater en frisdrank extra belast

Overige

Winkelen in Duitsland wordt per 1 januari 2014 voor iedereen nog aantrekkelijker. Dan wordt het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland zoals bekend niet alleen voor bier, wijn en sterke drank groter, ook voor mineraalwater, vruchtensappen en frisdrank. De overheid gaat namelijk de verkoop van die producten extra belasten.

Voorheen was het enkel voor inwoners van grensregio (+/- 35km) rendabel om over de grens te gaan voor een volle winkelwagen. Volgens kenners wordt het volgend jaar al vanaf Amsterdam lucratief om te tanken en boodschappen te doen in Duitsland (+/- 130km). De werkgelegenheid bij winkeliers en horecabedrijven komen daarmee meer onder druk te staan.

Volgens het Algemeen Dagblad zou verbruiksbelasting op een fles water of frisdrank met “enkele centen” omhoog gaan. In 2002 ging de Tweede Kamer akkoord met een verlaging van de verkapte accijns. Sindsdien betalen we 5,5 cent belasting per liter frisdrank. In het Nationaal Frisdrank Onderzoek uit 2011 staat dat twee derde van de Nederlanders helemaal niet weet dat de overheid belasting heft op een glaasje fris.

Tummers advertentie