Gemeente gaat startersleningen verstrekken

Gem. Beesel Nieuws

De gemeente gaat vanaf 5 oktober starters leningen verstrekken. Door de huidige regels kan een aantal huishoudens onvoldoende hypotheek krijgen om een woning te kopen. Een aantal huishoudens komt door de regels die geld voor verhuring niet in aanmerking voor een huurwoning. Met de vertrekking van startersleningen maakt de gemeente het voor starters op de woningmarkt mogelijk om een huis te kopen dat voor eerst voor hun onbetaalbaar was.

Een starterslening is een lening die het verschil overbrugt tussen de koopprijs van de woning en het bedrag dat een koper maximaal van de bank als eerste hypotheek krijgt. De hoogte van de starterslening is afhankelijk van het inkomen van de koopstarter, hoogte van de koopsom, en hypotheek. Een starterslening bedraagt maximaal 20% van de hypotheek met een maximum van 30.000 euro. Voor een starterslening hoeft de koper van een huis de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. Na drie jaar gaat de koper een marktconforme rente betalen.

Makelaardij A75 dat gevestigd zit in Reuver is blij met deze tegemoetkoming van de gemeente. “Het maakt het voor starters toegankelijker om een woning te kopen waarvoor ze normaal nooit een hypotheek krijgen” aldus Hans van Wijlick. “Gemiddeld krijgt een starter een hypotheek van 120.000 a 130.000 euro, een woning kost vaak 15.000 a 30.000 euro meer. Een woning komt met deze lening daarmee binnen het bereik van een starter“. Het is nog de vraag of er meer woningen verkocht gaan worden, maar A75 verwacht wel meer bezichtigingen.

Tummers advertentie