Jongen (16) vast door dreigtweets

Regio Peel en Maas

Een zestienjarige jongen uit Sevenum zit vast vanwege dreigtweets, die hij naar zijn school heeft gestuurd. De inhoud van de Tweetberichten zijn niet bekendgemaakt. De jongen zal zich morgen moeten verantwoorden voor de rechter-commissaris.

Landelijk worden dagelijks verschillende dreigtweets verstuurt. Een dreigtweet is een bedreiging via een Twitter-bericht, die gericht kan zijn aan een persoon, object of gebeurtenis. Twitteraars die geen afgeschermd profiel hebben, beseffen zich soms niet dat anderen hun berichten kunnen lezen, dus ook de politie. Vaak zijn dit soort berichten als grap bedoeld, maar zo worden ze niet gezien. Dreigen is strafbaar!

De politie maakt een inschatting over de ernst van de dreigtweet. Is de tweet een misplaatste grap, een uiting van frustratie, of een serieuze zaak waarbij de gevolgen van de bedreiging heel groot kunnen zijn voor het slachtoffer of de omgeving?  De politie neemt dreigtweets serieus en gaat over tot opsporing en aanhouding van de persoon die deze verzonden heeft. Na een aanhouding kunnen de kosten van politie-inzet op de verzender van de dreigtweet worden verhaald. Zo geeft de politie een duidelijk signaal naar de verzender toe dat het verspreiden van dergelijke berichten niet toegestaan is.

Dreigtweets zijn even strafbaar als dreigbrieven. Afhankelijk van hoe gericht en realistisch de tweets zijn, kan iedereen die een dreigtweet stuurt maximaal 9 maanden celstraf krijgen. Een zaak waarin een gangbaardere straf werd opgelegd, is de bedreiging van de dochter van voormalig Tweede Kamer-lid Femke Halsema via Twitter in 2010. Een man moest daarvoor 17 dagen de cel in en een werkstraf van 80 uur uitvoeren. Bovendien kreeg hij 30 dagen cel voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.
 

Tummers advertentie