Illegaal asbest gedumpt in Beesel

Gem. Beesel Nieuws

Een nog onbekend bedrijf heeft in de afgelopen 5 jaar illegaal asbesthoudend asfalt over de Berkenhutweg in Beesel gelegd, dat heeft de gemeente vrijdag laten weten. Dat blijkt na eerste resultaten van een onderzoek dat is ingesteld nadat men vermoedden had dat er asbest in de toplaag zou zitten van de weg. De gemeente heeft de weg afgesloten met borden en linten.

De gemeente is nu bezig met het maken van een plan van aanpak voor het saneren van de grond, dat plan moet uiteindelijk door de provincie goedgekeurd worden. Nadat de grond gesaneerd is wilt de gemeente kijken of het mogelijk is om aangifte te doen om de daders te achterhalen.

Vijf jaar geleden werd het laatst een toplaag aangebracht op de Berkenhutweg. Het materiaal dat toen is aangebracht was gecertificeerd en is door een deskundige partij aangebracht” aldus de gemeente. Omdat het asbest dat is aangetroffen een zogenoemd ‘hechtgebonden asbest’ is, is de kans op gezondheidsrisico’s klein wanneer mensen niet direct met het asbest in aanraking komen. De gemeente gaat ambtenaren inzetten die asbest kunnen herkennen om te controleren of er mogelijk ook andere wegen vervuild zijn met asbesthoudend materiaal. Het is voor het eerst dat de gemeente Beesel met zulke illegale dumping te maken heeft.

Tummers advertentie