Gilde studenten denken mee aan brandveiligheid

112 Gem. Beesel Regio Roermond Regio Venlo

De brandweer Limburg-Noord zet vanaf nu speciale miniatuurhuizen van Gilde Opleidingen in als lesmateriaal voor kinderen van de basisschool. De maquettes van eengezinswoningen, gebouwd en geschilderd door mbo-studenten Techniek in Venlo en Roermond, maken kinderen visueel bewust van de brandveiligheid in huis.

De zes ‘brandweerhuisjes’ van Gilde Opleidingen werden afgelopen donderdag officieel aangeboden aan het brandweerkorps in Roermond. Ze zijn onderdeel van het basisschoolproject ‘Brááánd’ dat basisschoolleerlingen leert wat ze zelf kunnen doen om woningbrand te voorkomen. De brandweer gaat de schaalmodellen jaarlijks gebruiken in de groepen 6, 7 en 8 van zo’n tweehonderd basisscholen in Noord- en Midden-Limburg. “De eerste, recente ervaring op een basisschool in Beesel was een groot succes. “Deze maquette geeft verdieping aan het lespakket en maakt de instructie veel realistischer”, vertelt inspecteur-adviseur Peter Suylen van het brandweerdistrict Roermond.

In opdracht van de Brandweer Limburg-Noord hebben mbo-studenten Hout- en Meubeltechniek in Venlo zes woningen op een schaal van 1:25 waarheidsgetrouw nagebouwd. Studenten van de mbo-opleiding Schilderen in Roermond schilderden de maquettes. Alle vertrekken zijn aanwezig en ingericht; van de garage tot de zolder, van de hal tot het toilet en van de slaapkamers tot de keuken. De woningen hebben zelfs ‘bewoners’ in de vorm van Playmobilpoppetjes.

De schaalmodellen sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van kinderen. Om die beleving nog realistischer te maken, gaat de brandweer tijdens de instructielessen zelfs rook in de huisjes laten. “Op die manier maken we nog inzichtelijker wat er bij brand gebeurt en hoe je de woning op een veilige manier kunt ontvluchten”, zegt projectleider Jack Thiessen van de Regionale Brandweer Limburg-Noord. Volgens hem is dit project een treffend voorbeeld van waartoe de samenwerking tussen overheid en middelbaar beroepsonderwijs kan leiden. “Studenten van Gilde Opleidingen hebben laten zien wat ze kunnen. En de brandweer heeft met deze schaalmodellen een prachtige toevoeging van het lespakket in huis. We hebben elkaar gevonden als partner.

Foto: Gilde Opleidingen

 

Tummers advertentie