Politie Limburg op 2e plek dataverzoeken CIOT

Overige

De Limburgse politie staat op de 2e plek als het gaat om dataverzoeken bij het CIOT. Dat blijkt uit cijfers van 2012 van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) dat een jaar geleden verscheen. Destijds heeft niemand verslag gedaan van die cijfers, internetjournalist Brenno de Winter publiceerde de cijfers zaterdagochtend.

De regio politie Limburg deed 226.440 verzoeken bij de organisatie die verzamelt telefoonnummers, mailadressen en internetgegevens bij, en koppelt die aan naw-gegevens van Nederlandse burgers. De gegevens worden verplicht aangeleverd door telecom- en internetproviders. Alleen de politie Amsterdam deed meer verzoeken, in totaal 257.823. In totaal werd 2.758.435 maal om informatie gevraagd door opsporingsinstanties.

Het jaarverslag is niet compleet, omdat dataverzoeken van geheime diensten MIVD en AIVD niet in het overzicht worden opgenomen. Ook geven de cijfers niet weer in hoeveel gevallen verder is gekeken dan adresgegevens alleen. Naast de administratie bij het CIOT met abonnementen houden telecom- en internetproviders onder andere verplicht bij wie met wie belt en wie met wie e-mailt. Hoeveel vorderingen in totaal op die zogenoemde metadata wordt gedaan, is niet bekend.

Tummers advertentie