Heerlijke lente zon niet geheel zonder risico

112

Het lente zonnetje van 2014 straalt harder dan iedere Nederlander zich had kunnen voorstellen, record na record worden deze dagen in de geschiedenis boeken geschreven. Echter zijn de temperaturen en de zonnestralen niet geheel zonder risico, de brandweer heeft deze week een waarschuwing uitgegeven voor natuurbranden. Normaal geeft de brandweer pas waarschuwingen in de loop van April of Juni als er langere tijd geen neerslag valt.

Een klein vuurtje kan zich razendsnel uitbreiden naar een grote natuurbrand. De snelheid waarop een natuurbrand zich kan uitbreiden wordt weergegeven met kleurcodes. Op dit moment geldt voor de regio Limburg-Noord code geel. De uitbreiding van een natuurbrand is afhankelijk van een aantal factoren, zoals windsnelheid, regen en temperatuur. Door middel van meetapparatuur worden de natuurgebieden continu in de gaten gehouden. Als het risico op snelle uitbreiding groot is rukt de brandweer met meer voertuigen uit dan normaal.

Wees altijd voorzichtig met vuur. Open vuur (bijvoorbeeld vuurkorf of bbq). Dit mag alleen op de speciale picknick- en vuurplaatsen of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderige stuk ondergrond. Maak in droge periodes geen open vuur. Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de bbq opgehoopt tuinafval (broei) en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Tummers advertentie