Zes lintjes uitgereikt tijdens Lintjesregen

Gem. Beesel Nieuws

Iedereen die vrijdag naar een gemeentehuis werd gelokt, moest oppassen. Je zou namelijk zo maar eens een koninklijke onderscheiding kunnen krijgen. Voor het eerst worden de onderscheidingen uitgereikt ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander. In de gemeente Beesel zijn er 6 lintjes uitgereikt tijdens de traditionele landelijke Lintjesregen. In de gehele regio kregen 252 burgers een lintje,

Hoe krijg je een lintje?
Een lintje krijgt je niet zomaar, daarvoor moet iemand anders je aandragen. Iedereen kan iemand anders voordragen voor een koninklijke onderscheiding. Dit verzoek wordt dan ingediend bij de burgemeester. Mits goedgekeurd, wordt het voorstel doorgestuurd naar de Commissaris van de Koning. Vervolgens stuurt die het voorstel weer door naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dat bestaat uit vijf burgers. Dit college stuurt het advies door naar de desbetreffende minister die vervolgens het definitieve oordeel geeft.

Het kan geruime tijd duren voordat een lintje daadwerkelijk wordt uitgereikt. De procedure van voordracht tot onderscheiding kan wel twee jaar in beslag nemen. Diegene die is voorgedragen mag geen strafblad hebben. Bij justitie moet dit worden gecheckt.

In de gemeente Beesel kregen T.Julicher, L. Litjens, T. Stevens, H. Cremers, W. Verlijsdonk-Smits & ex-wethouder Ton Verlijsdonk een lintje. Klik hier om te lezen waarom zij een lintje kregen.

Tummers advertentie

Tagged