Bewoners Heerstraat en Kesselseweg zijn nieuwe verkeersdrempels al weer spuugzat

Nieuws Reuver

De nieuwe, onlangs geplaatste vlakke verkeersdrempels in de Heerstraat en Kesselsweg in Reuver zorgen voor nog meer geluidsoverlast dan de vorige, flexibele drempels. Bovendien wordt er harder gereden. Een groep boze inwoners van beide straten heeft zijn ongenoegen inmiddels kenbaar gemaakt bij de gemeente Beesel.

De gemeente plaatste afgelopen dinsdag twee platte verkeersdrempels, een op de Heerstraat en eentje op de Kesselseweg. Beesel hoopte hiermee een einde te maken aan de door de buurtbewoners ervaren overlast van de eerder aangebrachte flexibele drempels. Deze buigzame verkeersdrempels, onderdeel van de onlangs afgeronde herinrichting van beide straten en voor bussen en vrachtverkeer handig te berijden, zorgden voor lawaai en trillingen. Sommige bewoners deden ’s nachts geen oog meer dicht. Na diverse klachten ging Beesel overstag. Er werden nieuwe, vlakke drempels aangebracht ter vervanging van de flexibele exemplaren. De gemeente wilde op die manier de problemen uit de wereld helpen.

Maar volgens diverse bewoners is de geluidsoverlast vanaf dat moment alleen maar toegenomen. Zorgden de flexibele verkeersdrempels er nog voor dat personenauto’s moesten afremmen, bij de vlakke drempels kunnen diezelfde personenauto’s – en ook de vrachtwagens – ongehinderd snel passeren. Telkens als een voertuig de drempel oprijdt, is een doordringend gebonk (‘boem boem’) te horen. En aangezien er op de Heerstraat en Kesselseweg veel (vracht)verkeer komt, houdt het lawaai constant aan. Ook bij gesloten ramen en deuren zijn in de huizen de trillingen hoor- en voelbaar.

Bewoners van de bij de drempels gelegen woningen klagen over aanhoudend geluidsoverlast en een gebrek aan nachtrust. Sommigen willen dat de gemeente de verkeersdrempels verwijdert en het gewraakte weggedeelte asfalteert. Alleen zo, zeggen ze, kan de overlast definitief worden uitgebannen. De voorbije dagen verzamelden zich veel straatbewoners bij de drempels om de problemen met elkaar en aanwezige gemeentewerkers te bepraten. Bij de gemeentehuis zelf kwamen talloze telefonische klachten en boze e-mails binnen. „Had de gemeente de zaak maar meteen geasfalteerd. Dat was goedkoper geweest en waren wij van die rotdrempels verlost geweest”, luiden de meeste reacties.

Op beide, opnieuw ingerichte straten geldt overigens een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. De meeste automobilisten houden zich hier niet aan. Met de komst van de vlakke drempels lijkt er wederom een stuk harder gereden te worden.

Een woordvoerster van de gemeente Beesel kon afgelopen vrijdag niet inhoudelijk op de zaak ingaan omdat verantwoordelijk wethouder Terence Vroomen (CDA, Verkeer) en verkeerscoördinator Lex Nicoll van Beesel de problematiek nog moeten bestuderen. Het is niet duidelijk wat Beesel precies gaat doen om de klachten aan te pakken. „Maar wij zullen zeker met een reactie komen”, aldus de zegsvrouw.

Tummers advertentie