Column: De draak steken

Beesel Nieuws

Geer Lings, trainer van voetbalvereniging Bieslo. Bedankt dat ik je namens de plaatselijke krant wat vragen mag stellen. Bij het antwoorden kun je het beste gewoon je boerenverstand gebruiken.

Wie ben je en hoe ben je zover gekomen?
“Mijn naam is Geer Lings. Ik ben al acht jaar gelukkig getrouwd met Joris Crins. Je voelt hem natuurlijk al aankomen: mijn crins op het witte paard. Na Het Spick heb ik mijn opleiding vervolgd aan de Lings in Tegelen, waar ik uiteindelijk ook ben afgestudeerd.”

In je jonge jaren heb je zelf jarenlang voor vv Bieslo gevoetbald. Waar stond je toen? Voor of achter?
“Ik stond meestal achter.”

Volgens de statistieken van Bieslo klopt dat inderdaad. En nu als trainer; hoe probeer je te voorkomen dat jullie een draak van een wedstrijd spelen?
“Trainen, trainen en nog eens trainen. Als er niet goed wordt getraind, dan lopen we tijdens de wedstrijd achter de feiten aan. Ook buiten het veld.”

Ja, maar dat laatste is in algemene zin het geval in Beesel. Dat is lastig te veranderen. De altijd spannende derby tegen v.v. Reuver. Tref je speciale voorbereidingen?
“Jawel. De weken voorafgaand aan de derby spelen we extra in op het teamgevoel. Eigenlijk op het Bieslo-gevoel. Meer wil ik er eigenlijk niet over kwijt. Ik wil voorkomen dat ik Reuver in de kaart speel.”

In de thuiswedstrijd tegen v.v. Reuver dit seizoen hebben jullie je beide inderdaad goed op de kaart gezet. Waarvoor nogmaals hulde. Maar dat echte Bieslo-gevoel, wat is dat? Is dat alleen het samen douchen?
“Nee. Daar trainen we wel twee keer per week op. Het echte Bieslo-gevoel dat kan ik niet uitleggen. Dat is iets dat je moet ervaren. Dat is niet alleen nu hoor. Dat was vroeger al zo. Zoals ik al zei heb ik hier vroeger zelf ook in een team gezeten.”

Het klinkt alsof het team vroeger in ú heeft gezeten?
“Haha. Gekke jong. Nee, dat was – naast de pastoor – alleen de trainer destijds. Die naaide ons met twee maten. Hij zei altijd dat hij enerzijds een groep spelers had die goed zou kunnen boeren met voetbal. Anderzijds vond hij van een aantal spelers dat ze zowel binnen als buiten het veld op klompen leken te lopen.”

Dat begrijp ik. En hoe bent u zelf op sportief gebied?
“Door mijn alcoholverslaving heb ik niet meer zoveel tijd om te sporten. Daarnaast heb ik last wat overgewicht, wat af en toe behoorlijk in de weg zit. Maar ja…”

(de verbinding valt weg…)

Hallo? Geer? We weten dat je aan de lijn zou moeten zijn.
“Ja, sorry. Joris hier. Geer heeft zich erbij neergelegd.”

Geen probleem. Nog één laatste vraag. Hoe pakt Geer zijn alcoholverslaving aan?
“Hij doet zijn best om te stoppen met drinken, hoor. Hij is even gaan liggen. Maar ik verwacht dat hij na de training van vanavond de draad weer oppakt.”

Oké.
“Geer heeft het gevoel dat je de draak met hem aan het steken bent. Is dat zo?!”

Nee hoor. En al zou dat zo zijn. Jullie steken toch zo graag de draak?

Jeroen Litjens – Ogenblikje.com

Tummers advertentie