Reuver mist en ligt daardoor uit de race voor den Um

Nieuws Reuver Sport

De schutterij Sint Barbara uit Reuver miste op het OLS in Grevenbicht/Papenhoven even voor half 12 een bolletje, en ligt daardoor nu uit de race. In 1998 won Sint Barbara den Um op het OLS in Kinrooi.

In 1906 is het evenement voor de eerste keer onder de naam Oud Limburgs Schuttersfeest georganiseerd. Daarvoor veelal onder de naam Groot Internationaal Schuttersfeest. Bij het 100-jarig jubileum van het Oud Limburgs Schuttersfeest in 2006 bezochten koningin Beatrix van Nederland en kroonprins Filip van België het OLS in Stramproy. Jaarlijks doen er tientallen schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg mee aan het OLS. Die ‘den Um’ wint mag het OLS organiseren.

Er wordt geschoten met een ca. 15 kg zware buks, kaliber 12 of 16. De buks wordt opgelegd op een oplegpaal en met zelfgemaakte loden kogels moet men proberen over een afstand van ca. 20 meter vierkante blokjes, “bölkes” genaamd, van een stokje af te schieten. Deze blokjes zijn kubusvormig, 15x15x15 mm groot en systematisch gerangschikt op een hark, de zogenaamde “raek”, die bovenop de schietboom gemonteerd is. Na enkele rondes gaat men over op het schieten op blokjes van 10x10x10 mm om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Als de duisternis invalt en er nog geen winnaar bekend is, wordt de zaterdag daarop verdergegaan, totdat er een winnaar is die ‘den Um’ mee naar huis kan nemen.

Tummers advertentie