René Bongers gaat rol Sint Joris vervullen op Draaksteken 2016

Beesel Events Nieuws

Afgelopen zaterdag werd tijdens ‘De Nacht van het Dorp’ de nieuwe Joris gepresenteerd voor het Draaksteken 2016. Geboren en getogen Beeselnaar René Bongers gaat deze rol vertolken. Daarmee is de eerste hoofdrol van het openluchtspel ingevuld. Zijn eerste taak als Joris heeft René al vervuld: hij onthulde samen met de werkgroep Dorpsgidsen Beesel een vijftal gloednieuwe informatieborden die komen te staan op vijf karakteristieke plekken in Beesel die onlosmakelijk met het Draaksteken zijn verbonden.

Hoewel René Bongers is getogen in Beesel, woont hij al sinds 1998 in Boukoul, samen met zijn vrouw Esther en kinderen Bram en Noa. Deze 42-jarige ‘Joris’ rijdt al van jongs af aan paard. Een bedreven ruiter dus, één van de voorwaarden om de rol van Joris te kunnen vertolken. Het is immers Joris die in de legende de Draak te paard verslaat. Na twee auditieronden koos de commissie Spel en Regie, onder leiding van de Maastrichtse regisseur Jolanda Jonkers, voor René Bongers. De komende twee jaar gaat hij zich voorbereiden op zijn rol, onder meer door het volgen van acteerworkshops. De rol van Joris is de eerste hoofdrol van het Draaksteken die is ingevuld, vanwege de vereiste combinatie van de vaardigheden paardrijden en acteren. Net als de rol van Joris, worden alle hoofdrollen zonder uitzondering ingevuld door amateurs op vrijwillige basis. De audities voor de overige hoofdrollen vinden in 2015 plaats.

Onthulling informatieborden
De eerste taak van de nieuwe Joris was het onthullen van een serie informatieborden die permanent op vijf plekken in Beesel worden geplaatst: bij kasteel Nieuwenbroeck, op de Vismarkt, bij de molen de Grauwe Beer, op de Oude Markt en bij de Rotonde met de Draak. Op al deze plekken is het Draaksteken van grote betekenis (geweest). De borden vertellen het verhaal en de historie van het Draaksteken in een notendop. Geïllustreerd met enkele markante anekdotes en foto’s: van historische dia’s tot full colour foto’s van de laatste editie van het Draaksteken in 2009. De borden zijn bedoeld voor de vele (dagjes)toeristen die Beesel met name in de zomermaanden bezoeken en gaan onderdeel uitmaken van de dorpswandelingen onder leiding van de Dorpsgidsen Beesel.

Acteerworkshops
Door regisseur Jolanda Jonkers werd tevens bekendgemaakt dat Joris vanuit Stichting Draaksteken een acteerworkshop wordt aangeboden. Daarnaast is er de mogelijkheid voor anderen enthousiastelingen om zich hiervoor aan te melden. De workshops starten vanaf oktober tot aan april 2015. Wekelijks kan men op maandagavond van 20.00 tot 21.30 uur (met uitzondering van de schoolvakanties) aan de slag met de verschillende aspecten van de acteerkunst in Beesel.

Je leert o.a. improvisatietechnieken, gaat aan de slag met toneelteksten, krijgt spel vanuit beweging en stemtraining. De cursus is geschikt voor iedereen of je al ervaring hebt of niet. Je dient wel de intentie te hebben om aan het Draaksteken deel te nemen en eventueel een kleine financiële vergoeding te betalen. Meld je snel aan want de workshop zal slechts aan een beperkte groep worden gegeven.

Foto: David Dunnaway
Tummers advertentie