Gemeente Beesel heeft het ‘groenste’ dorp van het land

Beesel Nieuws

Begin dit jaar werd gemeente Beesel genomineerd voor de Nationale Groencompetitie van stichting Entente Florale Nederland. Samen met Hoenderloo (gemeente Apeldoorn), Willemstad (gemeente Moerdijk) en gemeente Vianen ging gemeente Beesel de strijd aan voor het goud in de categorie ‘dorpen en kleine steden’. Op woensdag 10 september maakte staatssecretaris Dijksma in Groningen gemeente Beesel als winnaar bekend. Gemeente Beesel mag dan ook met trots voor een jaar de titel ‘het groenste dorp van Nederland’ voeren.

Jury-dag
Op 6 juni bezocht de jury van de Nationale Groencompetitie de gemeente Beesel. De jury werd ’s ochtends in Beesel op Limburgse wijze ontvangen. Daarna stapten de jury op de fiets. Aan de hand van een uitgebreid routeboekje fietste de jury langs bijna dertig mooie groene en duurzame plekken in gemeente Beesel zoals de historische groentenhof, het amfibieënbiotoop en insectenhotel, natuurgebied Beesels Broek en natuurontwikkeling Meerlebroek. Op meer dan tien plekken kreeg de jury nog een passievolle mondelinge toelichting van inwoners, ondernemers of beleidsambtenaren. De jury-dag werd afgesloten met een eindpresentatie op landgoed Heidenheim in Beesel.

Goud
Op woensdag 10 september reikte staatssecretaris Dijksma tijdens de Nationale Groendag 2014 in de gemeente Groningen de prijzen uit. Gemeente Beesel werd beloond met de eerste plaats en in het bijzonder geprijsd om de grote saamhorigheid en de inzet van vrijwilligers.

Entente Florale Nederland en de Vitale Groene Stad
Een groene omgeving heeft naast een economische waarde ook maatschappelijke en sociale voordelen. Denk maar eens aan sporten, recreëren en ontspannen in het groen. Entente Florale Nederland draagt het grote belang van goede groenvoorzieningen uit naar overheden, bedrijfsleven en burgers. Zij doet dit onder andere met het digitale platform de Vitale Groene Stad en de Nationale Groencompetitie. Deze groencompetitie is een kans voor gemeenten om zich te profileren als groene stad of dorp. Zover bekend zou de grote hennepplantage van afgelopen maand niet hebben mee gewogen in het succes.

 

Tummers advertentie