Groenste gemeente gaat bomen kappen

Gem. Beesel Nieuws

In ’t Gazetje hebben we kunnen lezen dat de gemeente Beesel werkzaamheden gaat uitvoeren in de bosgebieden voornamelijk gelegen rondom het zwembad en langs de Maas. In de publicatie wordt gesproken over “dunning”, “meer ruimte voor toekomstbomen”, “soortenrijkdom” etcetera. Er wordt geheel voorbijgegaan aan de consequenties die het heeft voor de plaatselijke fauna.

Lokale natuurliefhebbers zijn zich het leplazarus geschrokken. In dat gebied zijn meer dan 250 bomen die gemerkt zijn met roze stippen. Dat zijn de bomen die gekapt zullen gaan worden. Vooral Amerikaanse eiken met een behoorlijke stamomtrek worden geveld. Dat vinden zij doodzonde. De “dunning” is bedoeld om “toekomstbomen” meer ruimte te geven. Toekomstbomen zijn te zijner tijd bestemd voor de houtverkoop.

Straks blijft er slechts een park over, want na deze “dunning” kan er echt geen sprake meer zijn van een bos. Hier en daar een open plek creëren om jonge bomen een kans te geven: prima, maar doe het wel behoedzaam en met respect voor de natuur.

Het zou doodzonde zijn als een aantal beeldbepalende bomen langs de Berkenweg gekapt zouden worden. PvdA-leden zullen op zaterdagmorgen 4 oktober met linten aangeven welke bomen er in ieder geval gespaard moeten worden. Er wordt binnenkort ook een petitie gestart die te vinden zal zijn op petities.nl.

DSC_4566.JPGFoto: David Dunnaway

Tummers advertentie