Gourmetten levensgevaarlijk voor vogels

Nieuws Overige

Nederlanders halen de komende tijd weer massaal de gourmetpan uit de kast voor de feestdagen, maar eigenaars van parkieten, papegaaien of andere vogels moeten oppassen dat ze daarmee niet hun huisdier op gruwelijke wijze om het leven brengen. Jaarlijks vinden namelijk honderden kerngezonde vogels de dood na een gezellig avondje gourmetten voor het gezin. De oorzaak is teflon, oftewel de antiaanbaklaag van de gourmetpannetjes, meldt dierenwinkel en adviescentrum Pets Place.

Op het moment dat een pan leeg op het vuur staat, wat bij gourmetten vaak gebeurt, wordt teflon te heet waardoor het giftig wordt. Het gas wat hierbij vrijkomt, is bijna altijd dodelijk voor vogels. Omdat de dieren een heel kwetsbaar ademhalingssysteem hebben, zijn ze zeer gevoelig voor deze giftige dampen.

Vogels die teflon binnenkrijgen sterven meestal vrij acuut. Zelfs een gespecialiseerde vogelarts kan de dieren dan vaak niet meer redden. Er wordt dan ook dringend geadviseerd om niet uitgebreid te gaan gourmetten in een ruimte waar vogels aanwezig zijn.

Tummers advertentie