Verwijderen van oliebollenvet in riool kost jaarlijks miljoenen

Nieuws Overige

Het kost de waterschappen elk jaar vele miljoenen euro’s om doorgespoeld oliebollen- en frituurvet na de feestdagen uit het afvalwater te verwijderen. Het vet dat overblijft na het bakken van oliebollen of frituurwaren veroorzaakt verstoppingen in de riolering als het in de wc of door de gootsteen wordt gegooid.

De schappen waarschuwen al jaren tegen wegspoelen van gebruikt vet, maar ze vinden elk jaar toch weer grote hoeveelheden olie in het riool. Zowel vast als vloeibaar frituurvet gaat klonteren en stollen in water. Dat kan in huis en op de rioolwaterzuiveringsinstallatie voor problemen zorgen.

Het verwijderen van een liter olie uit het afvalwater kost een waterschap 2,80 euro. Dat is tweemaal zoveel als het oliebollenvet in de winkel heeft gekost, aldus het waterschap Rivierenland. Gebruikt frituurvet kan ingeleverd worden bij speciale inzamelpunten zoals bij verschillende supermarkten, het ingezamelde vet wordt dan verwerkt tot biobrandstof.

Tummers advertentie