Reuvernaar opnieuw wereldkampioen met lizardkanaries

Nieuws Reuver

De 63-jarige Jac Gubbels uit Reuver is deze week in Rosmalen met zijn lizardkanaries voor de negende keer wereldkampioen geworden. Ook pakte hij een keer zilver en twee maal brons.

De Reuvernaar is een kei in het kweken van lizardkanaries. Dit zijn kanaries met een speciale, reptielachtige rugtekening, vandaar de naam ‘lizard (=hagedis) kanarie.’ Zijn succes komt niet uit de lucht vallen. Gubbels is al dertig jaar lid van de Gevederde Vriend uit Reuver, die momenteel twintig leden telt. Via vrienden kwam hij met de vogelclub in contact. Tentoonstellingen deden de rest. Gubbels raakte gefascineerd en ontpopte zich in de loop der jaren als een fervent kweker, die al negen keer goud won. „Het draait allemaal om de uitdaging. Je moet er feeling en aanleg voor hebben. Just die feeling zorgt er voor dat je steeds betere vogels kweekt. Het leuke is dat je er veel voor terug krijgt. Andere kwekers kijken tegen je op. Je wordt bekend. Ze weten dat ze rekening met mij moeten houden.

Gubbels werkt altijd met jonge koppels. Een mannelijke en een vrouwelijke lizardkanarie worden bij elkaar gezet, in de hoop dat de kroost in de prijzen valt. Geen gemakkelijke opgave. De gespecialiseerde keurmeesters zijn streng. Een goede lizardkanarie heeft de juiste rugtekening, de ware grootte, de juiste kleur, en – vooral – zwarte pootjes en een dito snavel.

Gubbels zit besteedt dagelijks ongeveer drie uur aan de kweek. Hij bereidt zich inmiddels voor op de volgende wereldkampioenschappen, in 2016 in Portugal waar, net als enkele dagen geleden in Rosmalen, ruim 25.000 zang- en siervogels worden tentoongesteld. De concurrentie is moordend. Maar de geroutineerde Gubbels is daar niet bang voor. „Je moet gewoon genoeg tijd aan je kanaries besteden. Een kwestie van goed kijken en optimaal verzorgen. Als je dat doet, kun je als kweker ver komen.

Op zijn website worldchampionlizard.com kunt u meer vinden over Jac Gubbels en zijn wereldberoemde vogels.

Tummers advertentie