Huisartsen en psychiaters strooien met verslavende kalmeringsmedicijnen

Gem. Beesel Nieuws Regio Venlo

Reuver/Venlo – Huisartsen en psychiaters in de regio Venlo hebben de afgelopen jaren steeds vaker verslavende kalmerings- en slaapmiddelen voorgeschreven. Patiënten met psychische problemen raken door deze middelen nog verder van huis. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van Ruiver.nl

Steeds meer mensen melden zich na het verlies van een baan, een sterfgeval of een echtscheiding met psychische klachten bij de huisarts of psychiater. Ze klagen vooral over angst- en paniekstoornissen, depressies en slapeloosheid. Artsen schrijven vervolgens in veel gevallen niet alleen antidepressiva voor, maar ook onnodig hoge doseringen kalmerings- en slaaptabletten, zoals oxazepam, lometazapam en alprozalam. Ze vertellen er vaak niet bij dat dit soort medicatie zeer verslavend werkt. Binnen vier weken treden er al verschijnselen van lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid op. Bovendien kunnen veel patiënten ongehinderd herhaalrecepten krijgen, waardoor ze ongelimiteerd slaap- en kalmeringsmedicatie gaan slikken. Er is amper controle van de artsen. Zodra hij of zij zich bij een huisarts of psychiaters heeft laten zien, kan hij of zij ongehinderd gebruiken. Patiënten raken door het vele slikken nog verder van huis, en beseffen niet dat er een probleem (lees: verslaving) bij hebben gekregen. Het gebruik van slaap- en kalmeringsmedicatie, zo luidt de conclusie, moet daarom zo snel mogelijk aan banden worden gelegd.

Artsen en psychiaters wijzen vaak naar de hoge werkdruk en bureaucratie. Naar eigen zeggen kunnen ze vanwege een groeiende patiëntenstroom kun werk niet optimaal uitvoeren, waardoor ze vaak voor de ‘goedkoopste en snelste oplossing’ kiezen; het voorschrijven van slaap- en kalmeringsmedicijnen. Dit soort medicatie werkt snel, geeft een gevoel van rust, neemt eventuele angst weg, en bevordert de slaap. Maar na verloop van tijd raken patiënten gewend aan deze medicijnen, en moeten ze steeds meer slikken om hetzelfde resultaat te bereiken.

In feite werken slaap- en kalmeringstabletten hetzelfde als soft- en harddrugs. Ruiver.nl waarschuwt patiënten voor slaap- en kalmeringsmedicatie als oxazepam, alprozalam en lormetazapam. Dit soort medicatie mag maximaal vier weken worden gebruikt. Na die periode moet de patiënt via de arts of psychiater afbouwen, en een andere manier vinden om van zijn problemen af te komen. Yoga en cognitieve gedragstherapie (omgaan met gewijzigde leefomstandigheden) bieden in de meeste gevallen meer soelaas dan het gebruik van verslavende medicatie.

Reageren? Zie onder.

Tummers advertentie