Hoge pauselijke onderscheiding voor Sjra Spee

Beesel Nieuws

Roermond – Sjra Spee (77) uit Beesel heeft vanmiddag een hoge pauselijke onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot ridder in de orde van Sint Sylvester. Dit vanwege zijn verdiensten op het vlak van Kerk en maatschappij. Bisschop Wiertz van Roermond reikte hem de onderscheiding uit tijdens een samenkomst van donateurs van de Paredis Stichting in Abdij Rolduc te Kerkrade. Dat maakte het bisdom vandaag bekend.

De orde van Sint Sylvester werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI en kent drie klassen: Grootkruis, Commandeur en Ridder. De orde is vooral gecreƫerd om leken te eren die actief zij in het apostolaat en de verkondiging.

Gerardus (Sjra) Spee werd geboren op 19 mei 1938 in Beesel. Van 1982 tot 1998 was hij in dienst van het bisdom Roermond, onder meer als coƶrdinator bouwzaken en adjunct econoom. Bovendien was Spee van 1984 tot 2002 raadslid in de gemeente Beesel en van 1996 tot 2002 tevens wethouder.

Naast zijn bezoldigde loopbaan vervulde Spee verschillende onbezoldigde bestuursfuncties. Zo was hij onder meer bestuurslid van de Stichting Aardbevingsschade Cultureel Erfgoed, de Stichting Stadspark De Kartuis en adviseur van het dekenaal bestuur van het dekenaat Thorn. Sinds 2002 is Spee voorzitter van de Paredis Stichting, een stichting die zorg draagt voor de financiering van de priester- en diakenopleiding in Abdij Rolduc te Kerkrade. In die functie is hij onvermoeibaar in het werven van fondsen en het begeleiden van begunstigers.

Tummers advertentie