Blauwalg en botulisme in beken

Gem. Beesel Regio Peel en Maas Regio Roermond Regio Venlo

Roermond – Waterschap Peel- en Maasvallei waarschuwt voor blauwalg en botulisme in de beken. Dat komt door de daling van het grondwater als gevolg van het droge weer, aldus het schap. Omdat er weinig water in de beken staat kan er zuurstofgebrek ontstaan. En dat veroorzaakt weer blauwalg en botulisme.

Het aanhoudende warme en droge weer vormt op veel plaatsen in Nederland voor de dijken een probleem. De dijken in het gebied van Waterschap Peel en Maasvallei zijn ondanks de droogte nog steeds veilig en stabiel, aldus het schap.

Veendijken
Veel Nederlandse dijken zijn opgebouwd uit veen en bij droogte kan dit gaan scheuren en de dijk instabiel maken. Bij onze Maasdijken speelt dit niet, omdat ze zijn opgebouwd uit ander materiaal. Een ander belangrijk verschil is dat onze dijken bescherming bieden bij hoge waterstanden van de Maas. Maar hiervan is nu geen sprake. In laag Nederland polderen de dijken land in en zijn deze dus noodzakelijk om het land ten alle tijden droog te houden.

Grasmat
De dijken in beheergebied van Waterschap Peel en Maasvallei hebben lokaal wel wat van de droogte te leiden, vooral enkele trajecten die deze en volgende week worden gemaaid, werkt de droogte door in een langere hersteltijd van de grasmat. Dit is echter geen risico voor de veiligheid van de waterkeringen.

Gezondheid
In verband met de gezondheid wordt aangeraden niet te zwemmen in gebieden met te veel blauwalg. Sommige soorten kunnen giftige stoffen afscheiden waarvan mensen ziek worden. Deze stoffen kunnen via de mond het lichaam binnenkomen. Juist daarom is voor kinderen zwemmen in met blauwalg besmet zwemwater gevaarlijk: ze nemen nog wel eens per ongeluk een paar slokken water. Ze zijn ook nog eens kwetsbaarder dan volwassenen. De klachten bij mensen variƫren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook tot langetermijnschade aan het zenuwstelsel leiden.

Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken.

Tummers advertentie