Flinke boete voor boer die illegaal kapte en kerstbomen plaatste

Gem. Beesel Nieuws

Beesel – Een agrariër in de gemeente Beesel die dacht slim te zijn is bedrogen uitgekomen. De boer dacht natuurcompensatie te kunnen doen met onder meer kerstbomen nadat hij door de gemeente betrapt was op het illegaal kappen van bomen. Dat pikken de rechters van het gerechtshof in Den Bosch niet aldus WijLimurg.nl. De boer moet nu 45 mille boete aan de gemeente betalen, plus € 11.000 advocaat- en andere juridische kosten en loopt tevens nog eens € 75.000 boete op als hij de resterende kerstbomen niet binnen een maand van enkele percelen heeft verwijderd.

Volgens de gemeente probeert de boer daarmee de schade zoveel mogelijk te beperken en spreekt van een commerciële actie want de kerstbomen kunnen per jaar verkocht worden. De gemeente beroept zich op het feit dat er nergens anders natuurontwikkeling heeft plaatsgevonden inclusief de aanplant van kerstbomen. Ook in de literatuur zou zoiets niet voorkomen. Daarbij vindt de gemeente het vreemd dat de boer werkpaden in het terrein heeft aangelegd, kunstmestkorrels gebruikt en een bewateringssysteem in het natuurgebied heeft aangelegd.

Boer
De boer is het daar niet mee eens en haalt er ook een expert bij. Samen vinden ze dat het wel zou moeten kunnen. Zo zou door het gebruik van kerstbomen een soort paraplu-effect optreden waardoor er geen onkruid meer in het perceel voor zou komen.

De zaak begon toen de boer in 2009 werd betrapt op het illegaal kappen van bomen. Met de gemeente werd een overeenkomst gesloten waarbij beloofd werd om compensatie te bieden in de vorm van bos en natuur. De boete bij het niet na komen van de afspraak werd bepaald op 45 mille. De gemeente constateert later dat er niet (louter) inheemse bomen en struiken zijn aangeplant maar ook kerstbomen, daarop wordt de boer gedwongen de kerstbomen te verwijderen. Hij weigert waarna de juridische weg werd bewandeld. De boer krijgt in eerste instantie gelijk van de kantonrechter, want het herplantcontract is niet duidelijk genoeg, de gemeente ging daarop in beroep en werd behandeld in het gerechtshof.

Voor de volledige uitspraak, klik hier.

Tummers advertentie