Drakenstaart nieuw kunstwerk in kerkdorp Beesel

Beesel Events Featured

Beesel – Uit de prijsvraag die gemeente in samenspraak met de stuurgroep Beesel Drakedörp heeft georganiseerd, is met grote meerderheid een nieuw kunstwerk gekozen. Naar een ontwerp van Leonne van Deuzen wordt in 2016 een grote keramieken Drakenstaart op de kleine markt in Beesel geplaatst. Plaatsing van het kunstwerk is onderdeel van de herinrichting van het kerkdorp.

Prijsvraag
Tijdens een bijeenkomst in april verstrekte de gemeente informatie over de criteria en randvoorwaarden en het verdere proces van prijsvraag aan geïnteresseerde ontwerpers en kunstenaars (amateur en professioneel). Uiteindelijk zijn 16 ontwerpen bij de gemeente ingediend. Uit deze inzendingen selecteerden de stuurgroep Drakendorp en het college van burgemeester en wethouders een drietal ontwerpen.

Het dorp beslist
Draagvlak en participatie voor kunstwerken vindt de gemeente belangrijk. Daarom zijn de inwoners van het kerkdorp nadrukkelijk betrokken bij de definitieve eindkeuze. Via een bon in het Beesels Blaedje (plaatselijke krantje) kon men hun voorkeur kenbaar maken voor één van de drie geselecteerde ontwerpen. Alle ontwerpen zijn steeds anoniem gepresenteerd. Het kunstwerk stond centraal staat en niet (de naam van) de kunstenaar. Van de 319 ingeleverde bonnen vond ruim 70% dat de Drakenstaart het nieuwe kunstwerk moest worden. De Drakenstaart is een ontwerp van Leonne van Deuzen.

Herkenbare keramiek
De kunstenares geeft aan dat ‘ze graag een kunstwerk wil realiseren voor alle mensen, maar het moet ook iets herkenbaars zijn voor Beesel Drakedörp’. Het kunstwerk is een lange drakenstaart die zich kronkelt over de kleine markt. Op de staart staan zeven schubben voor elke 7 jaar dat het drakensteken opgevoerd wordt. In iedere kronkelbocht is een bankje (2 stuks), waar je kunt uitrusten en genieten van de dorpskern. De uitvoering van de Drakenstaart gebeurt in keramiek. Beesel is verbonden met klei en keramiek. In samenwerking met keramiste Cindy Heldens en met het keramische bedrijf St. Joris uit Beesel gaat Van Deuzen de Drakenstaart realiseren. Het kunstwerk wordt voor Pasen 2016 geplaatst.

Beesel Drakedörp
Samen met de Beeselse gemeenschap richt de gemeente Beesel het centrum in de kern Beesel opnieuw in tot Beesel Drakedörp. Op deze wijze versterkt men de identiteit van Beesel in de Euregio als Drakedörp en wordt de belevingswaarde rond het thema draaksteken vergroot.

Foto: Peter Bors

Tummers advertentie