Gemeenteraad ingelicht over extra opvang vluchtelingen

Featured Gem. Beesel

Reuver – De gemeenteraad is donderdag ingelicht over de extra opvang van vluchtelingen in de gemeente die een verblijfsstatus hebben gekregen. De gemeente Beesel is net als andere kleine gemeentes in Nederland verplicht van het Rijk en COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) om vluchtelingen op te vangen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Afgelopen week werd bekend dat de gemeente dit jaar extra vluchtelingen wil opvangen, donderdag werden de concrete plannen bekend gemaakt aan de gemeenteraad.

Jaarlijks moet de gemeente +/-35 (30 tot 40) gezinnen opvangen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, dat aantal is vastgesteld door het Rijk en het COA op basis van de grote van de gemeente. De gemeente wil dit jaar maximaal 10 extra gezinnen opvangen, die eigenlijk volgend jaar pas geplaatst zouden worden. Daardoor kan de gemeente in 2016 +/-25 (20 tot 30) gezinnen opvangen mits dat aantal niet door het Rijk en het COA verhoogd wordt, nu de vluchtelingen stroom enorm is. Doordat de gemeente nu alvast 10 extra gezinnen kan aannemen, ontstaat er wat ruimte in de AZC’s voor nieuwe asielzoekers. Of het COA meegaat in het aanbod van de gemeente is nog niet bekend.

Beesel is te klein voor grootschalige opvang, met alle kleine gemeentes bij elkaar kunnen er een hoop mensen ondergebracht worden verspreid over het land. Men bekijkt het aanbod koop- en huurwoningen in de gemeente en houden hierbij zoveel mogelijk rekening met de lokale inwoners die op een wachtlijst staan, aldus de gemeente. In een overleg tussen de woningstichting en de burgemeester maakte de stichting bekend dat men gemiddeld 9 maanden op de wachtlijst zou staan, mits men geen specifieke wensen heeft voor een woning. Het is niet duidelijk waarop dat aantal is berekend, in meerdere gemeentes heeft de stichting woningen. De stichting zelf was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Persoonlijk bericht gemeente:
Met het ontstaan van de discussie rondom de instroom van vluchtelingen zien wij ook in deze gemeenschap reacties ontstaan; zowel positief als negatief, zowel feiten als fabels. De situatie heeft hoe dan ook een impact op onze hechte gemeenschap, dat realiseren we ons heel goed. Ogen sluiten is voor ons echter geen optie. Wij dragen een steentje bij en hopen ook daarin de positieve kracht van onze gemeenschap te voelen!

Tummers advertentie