Waterschappen komen met waterstand-app

Featured Gem. Beesel Regio Peel en Maas Regio Roermond Regio Venlo

Roermond – Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei lanceren vandaag een nieuwe unieke app WaterstandLimburg. Via deze app is 24 uur per dag, 7 dagen in de week de actuele waterstand en –afvoer te raadplegen van alle belangrijke Limburgse beken én de Maas. Hiermee is Limburg de eerste provincie in Nederland waar dergelijke informatie op deze manier wordt aangeboden.

“Met deze app komen de waterschappen tegemoet aan een wens van inwoners en agrariërs om op elk gewenst moment gemakkelijk waterstanden en –afvoeren te kunnen raadplegen. De app is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de beide Limburgse waterschappen en Rijkswaterstaat”, vertelt Jan Schrijen, voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas. De app is gratis te downloaden via de Appstore en Google Play en is geschikt voor smartphones en tablets.

Alert (dreigende) wateroverlast
De app toont de kaart van Limburg. Daarop zijn de actuele waterstanden en -afvoeren te zien van de online meetpunten in de beken en de Limburgse Maas. Vier kleurcodes (groen, geel, oranje, rood) geven weer of er sprake is van een normale toestand of (dreigende) wateroverlast. Mensen die direct geïnformeerd willen worden wanneer bij een bepaalde beek wateroverlast dreigt (code oranje), kunnen hiervoor een alert instellen en ontvangen dan een e-mail of een pushbericht via de App. De waterschappen adviseren mensen om bij (dreigende) wateroverlast (code oranje of rood) de (social) media van de waterschappen te volgen voor meer informatie over de maatregelen die worden genomen of die zij zelf kunnen nemen.

Meetpunten
Ger Driessen, waarnemend voorzitter van Waterschap Peel en Maasvallei: “We krijgen steeds vaker te maken met onverwacht hevige stortbuien en langere periodes van droogte. De waterstanden en –afvoeren in beken kunnen dan snel veranderen. Voor waterschappen is hierop adequaat reageren belangrijk om wateroverlast te voorkomen. Voldoende en goede meetpunten in onze beken zijn hiervoor noodzakelijk.”

Eerste positieve ervaringen
De WaterstandLimburg app is de afgelopen maand intern door de medewerkers getest. Ook enkele gebruikers hebben de app al gedownload.
Lara Klaassen, directeur Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) Maastricht en regio is enthousiast en ziet kansen voor de app in educatie: “Ons bezoekerscentrum Natuurtuinen Jekerdal in Maastricht staat pal aan de Jeker. Dankzij de app kunnen we direct zien hoe snel het water stijgt. We gaan de app daarnaast gebruiken in educatie voor scholen in Maastricht en het Heuvelland. Door klimaatverandering en hevige regenbuien kan het water in beken plotseling snel stijgen. De app maakt dat zichtbaar en is daarmee een handige tool om scholieren bewust te maken van de impact van klimaatverandering op hun directe leefomgeving.”

Ook melkveehouder Jakob Pustjens uit Nederweert heeft de app in januari op zijn telefoon gezet:
“Ik kijk regelmatig op de WaterstandLimburg-app om te zien wat er in mijn sloot de Rosveldlossing gebeurt. Ik ben me nu meer bewust van de mogelijkheid om zelf het waterschap te vragen het peil te verhogen of te verlagen. Dit is bij het oogsten in het najaar handig, maar ook om water te bufferen bij periodes van droogte in de zomermaanden.”

Tummers advertentie