Geenpijl: Beesel op 5e plaats minst democratische gem. van NL

Featured Gem. Beesel

Reuver – De gemeente Beesel zet tijdens het referendum op 6 april minder stemlokalen in dan tijdens andere stem momenten, zoals gemeenteraadsverkiezingen. Van de 8 stemlokalen, zet de gemeente er maar 3 in. De initiefnemers van het referendum zijn daar verbijsterd over. Zij kijken namelijk naar het procentueel verschil. Zo laat Geenpijl (Actiecomit├ę referendum) weten dat de gemeente Beesel 62.5% minder stemlokalen heeft ten opzichte met verkiezingen. Volgens Geenpijl staat Beesel daarmee op de 5e plaats ‘minst democratische gemeenten van Nederland’.

De gemeente laat weten dat “De keuze voor 3 stemlokalen gebaseerd is op de omvang van onze gemeente in relatie tot de prognoses voor de opkomst tijdens dit referendum. Met de keuze van de drie stemlocaties; Bosdael, de Schakel en het Spick verwachten we onze kiezers voor dit referendum goed te kunnen voorzien” aldus de woordvoerster. Verder laat de gemeente weten dat voor het referendum minder subsidie vanuit het Rijk komt om de stemlokalen te faciliteren. Echter is dat voor de gemeente geen reden geweest om minder stemlokalen in te richten.

Met de verkiezingen is er een hogere opkomst dan de prognose tot nu toe voor het referendum. Het is belangrijk om een goede doorloop te hebben om te kunnen stemmen, wachtrijen worden daarmee voorkomen en zijn meer burgers bereid om hun stem uit te brengen.

Op 6 april mag Nederland zijn mening geven over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Maar wat staat er nou precies in dat verdrag? En wat zijn daar de gevolgen van? Op deze en nog zestien andere vragen geeft NRC antwoord. Klik hier

12717522_228441874157836_5548744861303031402_n

Tummers advertentie