Aspergeseizoen van start!

Featured Gem. Beesel Regio Peel en Maas Regio Roermond Regio Venlo

Regio –  Voor veel mensen is het mooiste seizoen van het jaar weer aangebroken: het aspergeseizoen. Ze zijn weer volop te krijgen. Ook in gemeente Beesel en gemeente Venlo wordt natuurlijk van alles aangeboden rondom asperges. Het volledige aanbod is overzichtelijk bij elkaar gebracht op www.liefdevoorlimburg.nl.

De Noord-Limburgse telers zijn goed gestemd over het komende aspergeseizoen. Susanne Martens van Martens Asperges laat weten dat de eerste asperges van de volle grond dit weekend geoogst zijn. ‘In de kas hebben wij eind februari de eerste asperges geoogst. Sinds zaterdag oogsten we de asperges uit de zogenaamde tunneltjes. Deze 50 centimeter hoge tunnels van doorzichtig plastic zijn nu nog over de aspergebedden gespannen maar mogen snel genoeg plaatsmaken voor zwart-wit plastic.’ In de winkels van Martens in Vierlingsbeek, Tienray en Apeldoorn worden nu weer volop asperges verkocht. ‘Onze klanten staan te popelen.’

Aan de overkant van de Maas is het aspergegilde Peel en Maas actief. Ook in daar wordt al geoogst. Mat Kersten, voorzitter, vertelt dat er in Peel en Maas vroeg geproduceerd wordt. Het aspergeseizoen is voor de telers met verwarmde bedden al een tijdje geleden begonnen. ‘In Peel en Maas hebben we veel jonge ondernemers die met nieuwe technieken de oogst vervroegen. Wij verwachten een seizoen dat vergelijkbaar is met het vorige. Sommige telers zijn wat onzeker over de zachte winter die we gehad hebben. Wellicht heeft die nog invloed op de teelt maar ik verwacht daar eigenlijk niet zoveel van.’

De restaurateurs hebben zin in het aspergeseizoen. Bij De Lommerbergen kan besteld worden van een uitgebreide kaart en ook Luxor Reuver serveert asperges. Beide prima bestemmingen voor aspergeliefhebbers dus, ook in combinatie met een activiteit zoals zwemmen, bowlen of een ‘film pikken’. Bij d’Ingelbewaarder in Tegelen komen de asperges ook elk moment op het menu. Château Holtmühle organiseert een Asperge-smakenfestival op 22 mei én heeft een aspergearrangement samengesteld voor toeristen. Jacquelien van Château Holtmühle vertelt: ‘Met zo’n arrangement kunnen we natuurlijk de regio promoten. Het is een prachtig product om te laten zien aan onze gasten’.

In de regio worden gedurende het seizoen verschillende evenementen georganiseerd rondom asperges. Zo is er bij de Tiendschuur in Tegelen een expositie van aspergeschalen te bewonderen die met passie verzameld zijn door topkok Herman van Ham.

Er zijn ook themaroutes te wandelen en fietsen langs de aspergevelden. Aspergemenu’s, -arrangementen, routes en evenementen zijn bij elkaar gezet op www.liefdevoorlimburg.nl/asperges.

Tummers advertentie

Geef een antwoord