Zes aanhoudingen bij actie tegen mobiel banditisme

112 Featured Regio Roermond

Roermond – Bij de controle tegen Mobiel Banditisme gisteren in en rond Roermond zijn in totaal zes aanhoudingen verricht. In de binnenstad zijn twee personen aangehouden. Een 54-jarige Roemeense man is aangehouden voor winkeldiefstal. Een 25-jarige man uit Georgië is aangehouden met een geprepareerde tas. Bij de grens (N280/A73) zijn vier personen aangehouden.

Bij de grens (N280/A73) zijn in totaal 60 voertuigen gecontroleerd. Bij die controles zijn vier aanhoudingen verricht. Eén persoon is aangehouden voor het bezit van amfetaminen (5,7 gram), één persoon voor wapenbezit van diverse wapens (messen en slagwapens), één persoon voor een vals Bulgaars rijbewijs en één persoon verbleef illegaal in Nederland. Daarnaast is een fiscaal wanbetaler staande gehouden, wiens auto in beslag is genomen.

Twee Nederlandse vrouwen en twee Georgische mannen zijn staande gehouden, omdat hun gedrag opviel. Bij staande houding bleken zij antecedenten te hebben voor respectievelijk zakkenrollen en winkeldiefstal. Er was geen reden hen aan te houden. Ook is een gestolen auto aangetroffen, die geparkeerd stond in de binnenstad. Deze is afgesleept.

Het grootste succes van de actie, die plaatsvond in samenwerking met de Roemeense en Duitse politie, lag op het preventieve vlak. Nederlandse, Duitse en Roemeense politie hebben gezamenlijk gepatrouilleerd in Roermond. Doel was om de internationale samenwerking te verbeteren en een afschrikkende werking te hebben naar potentiele daders. Daarnaast was het doel om potentiële slachtoffers van mobiel banditisme, bijvoorbeeld winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, babbeltrucs, oplichting, skimming en zakkenrollerij, te waarschuwen preventieve maatregelen te nemen. De reacties van het winkelend publiek en de ondernemers hierop waren zeer positief. Opvallend was verder dat er gedurende de actie geen aangiften zijn gedaan van zakkenrollerij of winkeldiefstal, buiten de zaken die zijn opgelost.

Door de intensieve samenwerking van Roemeense, Duitse en Nederlandse collega’s verliepen staande houdingen van buitenlandse personen gemakkelijker en werd meer informatie over mogelijke dadergroepen uitgewisseld. Hiermee kan de politie verder rechercheren.

Mobiel Banditisme
Deze criminele bendes, ook mobiel banditisme genoemd, maken zich veelvuldig schuldig aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, babbeltrucs, oplichting, skimming en zakkenrollerij.

Deze rondtrekkende criminele groepen kunnen uit alle landen komen. In Nederland is een stijging te zien van mobiel banditisme vanuit Oost-Europa.

Gezamenlijke aanpak
De controle op 4 juni vond plaats binnen een gezamenlijke aanpak van de gemeente Roermond, politie en Openbaar Ministerie om dit mobiele banditisme een halt toe te roepen.

Kern van de aanpak is om samen met andere partijen barrières op te werpen om Roermond zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor deze bendes.

Aangezien deze rondtrekkende bendes handig gebruik weten te maken van de landsgrenzen om de pakkans zo klein mogelijk te maken, is internationale samenwerking onontbeerlijk. Ze verplaatsen zich binnen korte tijd over grote afstanden, waardoor ze lastig grijpbaar zijn voor de instanties van elk land waarin ze actief zijn.

Tummers advertentie