Roermondenaar verliest voet in België na vallende vangrails

112 Regio Roermond

Wezet (B) – Een Roermondenaar is vorige week zijn voet kwijt geraakt na een ongeval naast de Belgische snelweg. Ralf Peeters (36) uit Roermond werkt voor een bedrijf dat tijdelijke vangrails plaatst bij weg werkzaamheden.

Vorige week moest hij samen met een collega vangrails ophalen op een parkeerterrein naast de E25 (A2) in Wezet, net over de grens bij Maastricht. Door een verkeerde manoeuvre viel een vangrail van de vrachtwagen en kwam op de voet van Ralf terecht. Zijn collega belde onmiddellijk de hulpdiensten. Toch duurde het nog veertig minuten voor Peeters in het ziekenhuis arriveerde. De centralist die de melding ontving, stuurde onmiddellijk een ambulance, maar stuurde die naar de verkeerde snelweg.

Ralf Peeters, vader van drie jonge kinderen, ligt nog altijd in het ziekenhuis van Hermalle (B) en zal daar nog een tijdje moeten blijven. Hij is al twee keer geopereerd en daar zal het mogelijk niet bij blijven. Ralf overweegt nu een klacht in te dienen tegen de 112-centrale. “Ik ben voor de rest van mijn leven gehandicapt. Was er sneller hulp opgedaagd en was ik sneller in het ziekenhuis geweest, had men mijn voet misschien kunnen redden. Maar waar ik dit verhaal vooral voor vertel, is om te vermijden dat het in de toekomst nog gebeurt”, zegt hij tegen het Nieuwsblad.be.

De voet van Ralf werd verbrijzeld door het gewicht van de vangrail. “De plastische chirurgen hebben fantastisch hun best gedaan, maar hebben een deel van mijn voet en tenen niet kunnen redden’, zegt hij.

Volgens Eva Burm van de algemene directie civiele veiligheid bij FOD Binnenlandse Zaken: “Ook voor ons is dit weer een les en we zijn blij dat mensen dergelijke incidenten melden. Daarom roepen we nog eens op dat als mensen de 112 bellen, ze altijd duidelijk en zo precies mogelijk moeten vertellen wat er gebeurd is en vooral waar. ” De operator stuurde op basis van onvolledige informatie onmiddellijk een ambulance naar de E314.

Een vergissing, zo bleek nadien, want het ongeval was op de E25 gebeurd, de E314 ligt daar 60km vandaan. “De operator in de alarmcentrale van Hasselt heeft blijkbaar te snel hulp willen sturen en heeft niet genoeg vragen gesteld, waardoor hij de hulpdiensten naar de verkeerde snelweg heeft uitgestuurd. Dat is te horen op de geluidsopnamen die van elke oproep worden gemaakt en bijgehouden” aldus Burm.

Tummers advertentie