Actiegroep voor sloop kerk Offenbeek: gemeenschapsgeld kan voor nuttigere zaken worden gebruikt

Featured Offenbeek

Offenbeek – Na een initiatiefgroep dat zich sterk maakt voor behoud van de Offenbeekse kerk, is er nu een actiegroep dat zich sterk maakt voor de sloop van de veelbesproken kerktoren. ‘Offenbeek Samen’ is een initiatief van bewoners van de gemeente Beesel die zich inzetten om een tegengeluid te geven aan de beslissing om de toren te behouden en voor de sloop zijn.

De slechte toestand van de kerktoren baart hen zorgen, het gemeenschapsgeld kan voor nuttigere zaken worden gebruikt en de toekomst van Reuver hecht geen waarde aan de kerktoren. Op vrijdag 11 februari is er zelfs een petitie online gegaan: sloopkerktorenoffenbeek.petities.nl. Bij het maken van dit bericht waren er al 56 ondertekeningen aangemeld via de petitie site.

Afgelopen week werd bekend dat de gemeente wil investeren in behoud van de toren, onder bepaalde voorwaarden. Optie 1 Sloop zou voor rekening van de eigenaar, nu nog het kerkbestuur, zijn en werd begroot op een bedrag tussen de € 60.000 en € 80.000,– exclusief btw. Vergunning is al reeds verleend.
Optie 2 Bij renovatie wordt de toren eigendom van de de gemeente. Bij renovatie zonder uitkijktoren wordt uitgegaan van een kosten post voor renovatie en schilderen van € 360.000,– en jaarlijkse kosten voor uurwerk en carillon van € 2100,–. De bedragen zijn exclusief btw. Het onderhoud in de toekomst komt dan ook voor rekening van de gemeente.
Optie 3 Bij renovatie met uitkijktoren zouden de kosten nog € 100.000,– hoger uitvallen.

Een raadsmeerderheid bestaande uit CDA, BL en PvdA kwamen met een amendement (aanpassing) op het voorliggende raadsvoorstel waarbij een keuze werd gemaakt voor optie 2 met als eis dat het kernoverleg/actiegroep uiterlijk per 01-07-2017 een bedrag van € 75.000,– moet hebben opgehaald voor het behoud van de toren. Lukt dit dan wordt er direct per die datum begonnen met de renovatie in opdracht van en door de gemeente conform optie 2. Lukt dit niet dan houdt het voor deze fracties op en zal de toren door de eigenaar op dat moment gesloopt worden.

Tummers advertentie

2 thoughts on “Actiegroep voor sloop kerk Offenbeek: gemeenschapsgeld kan voor nuttigere zaken worden gebruikt

  1. de kerk heeft het laten gaan, dus nu ook voor de kosten opdraaien, zeker niet de gemeente; lees alle inwoners van de gemeente, kortom slopen dat lelijke ding, op kosten van de kerk

  2. Ik zeg opruimen dat spul, toch van de zotte dit lelijke bouwwerk langer in stand te houden hoe karakteristiek het ookvoor Offenbeek mag zijn, het is gewoon weggegooid geld als ze daar geld in steken voor renovatie.

Geef een antwoord