Zutphen neemt BNG Erfgoedprijs in ontvangst in Reuver

Featured Gem. Beesel

Reuver – Zutphen heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2017 gewonnen. Hans Teunissen, Gedeputeerde van de provincie Limburg, maakte dit vanmiddag bekend in Reuver. De gemeente ontving, behalve complimenten en lof van de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook van de andere genomineerden Breda, Den Haag, Hoorn en Oldenzaal was de jury zeer onder de indruk, zo bleek tijdens de feestelijke uitreiking in de Luxor bioscoop.

De winnaar
De jury wees de gemeente Zutphen aan als winnaar omdat er sprake is van een uitzonderlijk goede combinatie van bottom-up initiatief vanuit de gemeenschap en regie van bovenaf door de gemeente. Zutphen kenmerkt zich door bijzondere betrokkenheid, zelforganisatie en professionaliteit van bewoners. Een inwoner, op straat, zei: “We geven elkaar de ruimte omdat we ruimte hebben”. Daarnaast weet Zutphen het imago van zeventiende-eeuwse historische stad te ontstijgen. Tenslotte speelt erfgoed een belangrijke rol in het creëren van een aantrekkelijk ondernemers- en vestigingsklimaat. Er is een aantal grootschalige projecten gaande zoals het stationsgebied en de IJsselkade, waar erfgoed structureel in mee wordt genomen.

Ook Breda, Den Haag, Hoorn en Oldenzaal werden door juryvoorzitter James van Lidth de Jeude uitgebreid geprezen. Niet alleen om hun bevlogenheid, ook vanwege de brede invulling van en het draagvlak voor hun erfgoed. Alle genomineerden richten zich expliciet op nieuwe generaties en weten de jeugd bij hun erfgoed te betrekken.

Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs. De gemeente Beesel won in 2016, en was daarom gastgemeente voor de prijsuitreiking van editie 2017.

Symposium
Voorafgaand aan de prijsuitreiking vond het symposium plaats ‘Erfgoed als samenspel. De kracht van verbindend leiderschap voor communities en erfgoed’. Onder leiding van Pierre van der Gijp en georganiseerd door de gemeente Beesel, Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed NL (KIEN) en Kunsten ’92. Wat zijn succesformules om gemeenschappen te versterken via erfgoed? Hoe ontstaat een gunstig klimaat? Moeten bestuurders achter de schermen sturen, of faciliteren zij alleen? Welke rol kan immaterieel erfgoed daarin spelen? Panel en publiek lieten deze vragen los op Rotterdam (de diverse wijk West-Kruiskade), op Heerlen (die haar negatieve imago wist te kantelen) en op Beesel (wiens complete bevolking nauw betrokken is bij het erfgoed). Bijdragen van Albert van der Zeijden (KIEN), Jordy Clemens (wethouder Heerlen) en Hans van Kruchten (gemeente Beesel).

Tummers advertentie